[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: istanbuLX Isletim Sistemi Projesi Aktif Katilim Cagrisi



Merhaba,

Bu projenin hedefleri arasında, mevcut çekirdeklerde olmayan şeylerin amaçlanması yok. Bu projenin
amaçlarını az çok bir önceki mailde belirtmiştim :)

iyi çalışmalar.


Serbulent UNSAL wrote:

Merhaba
Yanıtınız için teşekkürler fakat debian listesinde reply yapılınca
göndericiye gidiyor mektup. Yani bu cevabınız yalnız bana ulaştı listeye
değil :)

Genel olarak anlıyorum sizi. Peki özelde bulamadıklarınız neler
çekirdeklerde. Yani somut olarak ilk 5 özellik arayıp bulamadığınız ve
dolayısı ile enux projesinin ilk beş hedefi olan ?

Sizelere de iyi çalışmalar projenizde başarılar.

ps: Şimdi fark ettim bende size reply yapmışım listeye değil :)

Sal, 2005-02-15 tarihinde 10:22 +0200 saatinde, Halil Demirezen yazdı:
Selam,

Herşeyden önce üniversitenize bu konuda şükranlarımı sunmak durumundayım.
KTU'de Bilal Kinay beyin bu konuda destekleri göz ardi edilemez.

Gelelim çekirdek konusuna. Sıfırdan bir çekirdek.... biraz zahmetli geliyor kulağa. İlk planda benim de gözümü korkutan nokta idi. Fakat, mevcut çekirdeklerin üzerlerinde oynayarak yeni bir sistem geliştirme fikri daha zahmetli bir iş olarak ortaya çıktı. Belli bir birikimle teoride geliştirdiğiniz işletim sistemleri bilginizi hazir çekirdekleri değiştirerek kullanırsanız aslinda mevcut çekirdeklerin gelişim süreci içinde kaybolup gidersiniz. Çünkü
yapacağınız eklemeler orjinalinden büyük bir ölçüde etkilenmiş olacaktır.

İkincisi, Türkiye'ye mal olması önemli bir faktör. Türk geliştiricilerinin kendi hamurlarını yoğurup, bu bizimdir demeleri daha cok sahiplenmeleri güdüsünü ortaya çıkarıyor, bu da sağlam temeller
sağlam gelecek demek.

*BSD ve GNU/Linux, çok iyi çekirdekler. Bu konuda süphem yok. Fakat bizim değil. Kaynak kodları bizim olabilir fakat fikri, geliştirme süreci içindeki mevcudiyetimiz bizim değil. Tasarım bizim değil. Bu noktada başkalarının geliştirdiği kavramlara kendimizi adapte etme çabası :)

Bu noktada şunu muhakkak soracaksınız. Ne kadar farklı birşey çıkarabilirsiniz o zaman? Arayüz olarak (arayüzden kastım, işletim sisteminin çalışma mekanizmasının yansıyan kısmı) pek farklı olmayacak. POSIX standardına tam bir şekilde uyulmaya çalışılacak. Fakat implementasyon kısmı muhakkak
daha farklı olacak. İşte buraya geliştiricilerin becerileri girecek.

Bu konudaki ilginiz ve sorularınız için çok teşekkürler.


iyi çalışmalar.






Serbulent UNSAL wrote:

Merhaba
Öncelikle üniversitemin böyle bir organizasyona destek verdiğini görünce
gururlandım. Nasıl söylesem pek beklemiyordum :). Bu arada
üniversitemizde halen bu konuda çalışan geliştirici varmı acaba ? Eğer
isimlerini verirseniz tanışmak isterim.

Bu kadar özel sohbet yeter :) Asıl merak ettiğim konu niçin yeni bir
çekirdek ? BSD ve Linux çekirdeklerinde neyi yetersiz gördünüz ki (bir
de GNU/HURD var tabi) enux gibi bir projeye başladınız ? Yanlış anlama
olmasın sonuçta zevkler ve renkler tartışılmaz :) Ama bunun dışında BSD
veya Linux çekirdeğinde modifiye edilerek kazandırılamayacak ne
vardı ?
Pzt, 2005-02-14 tarihinde 04:41 +0200 saatinde, Halil Demirezen yazdı:


*Değerli Açıkkod severler,*

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz */istanbulx@istanbulx.org/* adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için */istanbulx-subscribe@istanbulx.org/* adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki adresten edinebilirsiniz:

/*ftp://people.enderunix.org/pub/istanbuLX/sinan/istanbulx-0.1.6-sinan.iso*/

*istanbuLX'in farkı nedir?*

- Tamamen sıfırdan tasarlanmıştır. Hiçbir dağıtım üzerine inşa edilmemiştir.
- Kurulabilen ve yürütülebilen bir işletim sistemidir, bir Live CD uygulaması değildir.
- Kendine özgü yönetim ve yapılandırma yazılımlarına sahiptir.
- Yalnızca oluşturulan yazılımlar değil, bütün yazılım geliştirme süreci de kamuya açıktır. - 0.1.6-sinan versiyonunda Linux çekirdek kullanılmıştır. Önümüzdeki yıl için FreeBSD çekirdeğinin kullanılması planlanmaktadır. - istanbuLX tam bir işletim sistemi olarak düşünülmüş ve Enux çekirdek projesi ile birlikte yürütülmektedir. Enux, yine sıfırdan yazılan Linux veya FreeBSD'den bağımsız bir işletim sistemi çekirdeğidir. - istanbuLX projesi tamamen bilimsel değeri olan bilgi ve yazılımlar üretmek için başlatılmıştır. Üretilen ürünleri isteyen şahıs veya şirketler ticari amaçlarla bizden izinsiz ve kapalı kod olarak kullanabilir. Ancak istanbuLX organizasyonunun kendisi hiçbir ticari amaç gütmemektedir ve bütün yazılımlarını açık kod olarak geliştirmektedir.

Organizasyon oluşumu tamamlanınca kaynak ağacına ve belgelere erişim için gerekli bilgiler bildirilecektir. Projeye Karadeniz Teknik Üniversitesi donanım vererek destek sağlamaktadır. Üniversite, projede kullanılması için adanmış(dedicated) sunucu sağlamaktadır. Ayrıca EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı'na ait sunucular da gerektiğinde proje için kullanılabilecektir.

Projeye adaptasyonu kolaylaştırmak için var olan çalışmalar üzerinden gidilmeyecektir. Bütün proje yeni geliştiriciler için tekrar sıfırdan başlatılacaktır. Ancak daha önce oluşturulan bilgiler hazır olarak kullanılacağından hızlı bir şekilde projenin bugünkü haline gelinecektir. Proje boyunca üretilen tüm bilgiler, 'istanbuLX Belgelendirme Projesi' kapsamında belge haline getirilip sunulacaktır.

istanbuLX projesinde, başta yerelleştirme, yazılım geliştirme, belgelendirme, web oluşturma, php programlama ve test etme alanlarında olmak üzere her alandan ve her seviyeden insana ihtiyaç vardır. Bu nedenle kim olursa olsun tüm *BSD ve Linux kullanıcılarının katılımı önemlidir.

Saygılarımla,

---
Barış Şimşek
Proje Lideri
simsek ~ acikkod.org
http://www.enderunix.org/simsek













Reply to: