[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: pregunta sobre el nucli Linux



El 1/10/21 a les 23:16, pedeb ha escrit:
dona'ns detalls de l'arquitectura:

- amb quina eina has fet la presentació (alguna cosa a sobre de firefox, oi? quina) - com visualitzen els alumnes la teva presentació: esteu en una mateixa aula (xarxa local) i ho veuen per un projector o en remot (i els alumnes amb els portàtils)

qualsevol descripció adicional que afegeixis millor, en seguretat sempre s'ha de tenir en compte el major detall possible


Bones


L'atac ha estat curiós i NO ha estat des d'una pàgina que els alumnes controlaven, i us ho explicaré a continuació. Però a mi no m'interesa l'atac sino el fet que qualsevol aplicació sense permisos pugui tirar al terra tot un sistema tan sols reclamant més RAM que la que el sistema té. Es pot tractar una aplicació maliciosa de poques línies, però també pot ser una aplicació normal com un navegador que visita una web que li demana tota la RAM.

Si des de fa anys els sistemes operatius per defecte venen protegits contra bombes fork , crec que per defecte també haurien de venir protegits contra aquest altre tipus de problemes, especialment amb lo "irresponsiu" que es torna l'escriptori de Linux quan esgotem la RAM.

I si els navegadors per defecte venen protegits contra codi javascript que es torna irresponsiu, també haurien de venir protegits contra codi javascript que fa que la memòria usada pel procés estigui esgotant la memòria del sistema.


L'atac ha estat amb Google Slides i sembla fàcil de reproduir.

Algú em va passar una presentació de Google Slides i, enlloc de passar-ho a pdf, vaig compartir l'enllaç de la presentació amb 25 alumnes. Fins aquí res anormal.

Els 25 alumnes van obrir la presentació al seu ordinador. Un alumne per fer la gracia va posar la URL en una pàgina que obria moltes URLs automàticament alhora, així que realment aquella presentació estava oberta o compartida per 100 persones o pestanyes de navegadors. Fins aquí tot funcionava bé.

Però en el moment que algú feia clic al botó d'iniciar presentació, Firefox en menys d'un segon reclamava tota la memòria del sistema (16Gb ram + 4 gb swap), i el sistema deixava de respondre.

Suposo que qualsevol atacant pot crear codi maliciós que faci quelcom semblant, i deixar-ho en pàgines d'internet o anuncis inserits en pàgines de tercers.


Salutacions


     Àlex








Reply to: