[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Notícies Setmanals de Debian #14les Notícies, publicades suara.

salutacions

-- 
Miquel Vidal       | Using Debian GNU/Linux 
miquel@sindominio.net   | yonderboy@barrapunto.com
http://sindominio.net   | http://sindominio.net/~miquel/pubkey.txt 
Key fingerprint = 9816 F967 FD3C A4AA D67 0DF7 8CD0 6F1A F724 244F
Title: Debian Weekly News - 3 Abril de 2002
Projecte Debian
Tria un servidor a prop teu:
Alemanya Austràlia Brasil Bulgària Dinamarca Espanya Estats Units França Hong Kong Indonèsia Itàlia Japó Països Baixos Polònia Regne Unit Rússia Sud-àfrica Turquia Xina Àustria
Quant a Debian Notícies Distribució Suport Racó del Desenvolupador Cerca

Debian Weekly News - 3 Abril de 2002

Benvinguts al número catorze d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian.

Com dilluns passat va ser Primer d'Abril (dia dels innocents anglosaxó), ací teniu la innocentada d'enguany a Debian, que ha estat prou mica més divertida que l'any passat. Vet aquí les innocentades de linux-kernel, Slashdot

i
uns incondicionals de Qt holandesos. CPAN va anunciar un canvi de política envers Java i freshmeat va canviar pel verd/blanc sobre fons negre.

Problemes de Debian, el futur de Debian. L'Eduard Bloch envià un informe amb alguns dels problemes de Debian. L'Eduard creu que ara és el moment oportú d'airejar alguns dels punts dolents en Debian, els quals haurien de ser finalitzats o el mateix sistema es veuria tard o d'hora colapsat. Encara que hi ha alguna gent que creu que s'haurien de posposar aquestes discussions fins després del llançament de Woody.

Debian Apache 2.0.34. En Thom May va anunciar la disponibilitat dels paquets Debian per a Apache 2.0.32, els quals seran reemplaçats pels paquets de la versió 2.0.34. És però Apache2, per la qual cosa no seran inclosos a l'arxiu de Debian. Tot i així, sou ben lliures d'agafar-los des de la pàgina web d'en Thom. Si us plau, no feu servir el BTS però envieu els comentaris a debian-apache@lists.debian.org.

LDAP Backend per a Debconf. En Matthew Palmer ha fet un llançament inicial de debconf-ldap, un LDAP backend per a debconf. Això us permetrà guardar una gran quantitat d'informació de configuració en un repositori central i tanmateix desar la informació de la configuració d'una màquina específica en un repositori a part. Podeu descarregar-vos els paquets d'en Matthew des d'aquí. Ell està cercant comentaris, si us plau envieu-los a mjp16@ieee.uow.edu.au.

Debian Jr. Quick Guide. En Derek Neighbors i en Ben Armstrong escriuen la Debian Jr. Quick Guide, la qual té l'objectiu d'acostar els nens a usar Debian Jr., en particular als que són novells i estan pensant en instalar-lo. Hi ha parts d'aquest document que també són útils per a administradors. Si us plau, envieu els comentaris a en Ben Armstrong.

Documents acadèmics dins de Debian. En C.M. Connelly ha fet alguna recerca entre els paquets que contenen papers acadèmics com a part de la seva documentació. Li fa l'efecte que no han d'inquietar documents històrics o aturats en el desenvolupament que descriuen estats primerencs o els primers nivells del programari, que s'han documentat dia a dia. Això presenta la pregunta de si incloure-la en el paquet font és suficient per a assumir que la seva distribució és legal sota els termes del copyright del paquet sencer.

Debian entra en OASIS. En Mark Johnson ha iniciat un esforç des del Projecte Debian per tal que entri en OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards -Organització per l'avenç d'estructures d'informació estàndards-). Ràpidament ha aconseguit el consens per a fer entrar a Debian en el grup com a la primera distribució de GNU/Linux. OASIS és un consorci internacional que crea especificacions industrials interoperables basades en estàndards públics com ara el XML, SGML i DocBook, els quals són parts integrables en la infraestructura SGML de Debian.

Treure SSH de non-free. L'Aaron Ucko considera que ja no hi ha una bona raó per a mantenir ssh a non-free. Abans l'avantatge que representava sobre OpenSSH era el suport per a Kerberos, però aquest també ha estat inclos en OpenSSH. Donat que ningú si va oposar, l'Aaron ha fet una proposta de transició per a implementar una transició suau per als nostres usuaris.

Revisió de llicències en teTeX. En C.M. Connelly ha estat comprovant les llicències al voltant d'uns trescents fitxers de documentació inclosos en els paquets teTex de Debian, per tal de verificar que aquests puguin ser distribuïts amb Debian. Ha trobat aproximadament uns trenta fitxers que no poden ser distribuïts de cap manera o que no són lliures. En molts casos els fitxers de la documentació no contenen informació específica de la llicència, pel que llavors s'aplica la llicència del paquet a la documentació. Actualment ens han informat de que aquesta situació podria ressoldre's aviat.

Actualització en l'elecció del líder del projecte. És força divertit el fet de que s'està reescrivint el sistema de votacions durant la votació, però les coses semblen anar força bé. En Manoj Srivastava informa que ja estan fets els scripts que són requerits durant el procés de votació, al igual que l'automatització de acks i naks. També ha fet un manifest que cobreix la responsabilitat de la votació secreta. Cada votant rebrà una senyal secreta, la qual ha estat introduïda per l'Anthony Towns. Amb aquest mètode el vot secret pot ser verificat des dels resultats de la votació pública. Ací estan les stadístiquess

Memòria cau de la compilació per a Buildds? En Paul Russell es pregunta si és una bona idea el que l'Andrew Tridgell instal·li una memòria cau de la compilació en les màquines de buildd. En teoria això sembla una bona idea, encara que la memòria cau ha de ser d'uns quants Gigabytes, donat que hi han uns 5000 paquets font. Encara que el paquet binari sols sigui d'uns quants MB de grandària, el codi glibc generat es pren uns 600 MB i XFree86 al voltant de 1.6 GB. Pel que una memòria cau almenys hauria de poder encabir als paquets més grans, que han de ser recompilats de tant en tant i que necessiten de molt de temps per a fer-ho.

Nou instalador per a Debian? La Linux User Magazine d'Alemanya ha començat un esforç per a crear un nou instalador per a Debian. Ells creuen que l'actual instalador és el més complicat d'entre totes les distribucions GNU/Linux, però que el sistema d'empaquetament és una roca. D'aquí, que els hi agradaria crear un sistema d'instal·lació fàcil per a usuaris neòfits. Els partidaris interessats podeu enviar una confirmació i comprobar que el nou instalador ha estat posposat fins després del llançament de Woody.

Publicada nova revisió de la versió stable. Finalment Joey ha publicat una altra revisió (r6) de Debian GNU/Linux 2.2 (Potato). Aquesta revisió afegeix no menys de 23 actualitzacions de seguretat a la distribució estable de Debian, i compren paquets com ara analog, glibc, gnujsp, gzip, listar, mod_ssl, ncurses, php, sudo, uucp i xchat. Unes quantes correccions importants van ser també afegides, i compren paquets com ara dump, man2html, nfs, samba i squid. Per veure els detalls, aneu a la pàgina de preparació.

Actualitzacions de seguretat. Ja ho sabeu. Si us plau, si teniu cap d'aquests paquets instal·lats, assegureu-vos que teniu els vostres sistemes actualitzats.

 • analog -- Scripting a "sites" diversos.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian.

 • album -- Generador d'albums de fotografies en HTML amb suport per a temes.
 • amap -- Utilitat per a investigar el protocol de la xarxa.
 • beecrypt2 -- Una biblioteca C d'algoritmes criptogràfics de codi font obert.
 • corkscrew -- Túnel de connexions TCP per mitjà de proxies HTTP.
 • crystalspace -- Kit de desenvolupament multiplataforma de jocs 3D.
 • gpa -- L'assistent de privacitat de GNU.
 • keynote -- Sistema descentralitzat de gestió fiable.
 • kuvert -- Un embolcall que xifra o signa el correu sortint.
 • melon -- Notificador de correu amb icones configurables, reemplaça a xbiff.
 • ndiff -- Compara dos escaneigs del nmap.
 • nvtv -- Utilitat per al control sota Linux dels xips de TV en targetes NVidia.
 • nwatch -- Detector de serveis en una xarxa.
 • pnscan -- Escanejador de ports múltiple.
 • popcheck -- Petita utilitat per a veure i esborrar missatges en un servidor pop3.
 • rain -- Constructor de paquets per a provar implementacions en protocols IP.
 • shorewall -- Tallafoc.
 • tomcat4 -- Enginy Java Servlet 2.3 amb suport per a JSP 1.2.

Paquets orfes. Aquesta setmana han esdevingut 6 paquets orfes i necessiten d'un nou mantenidor. Això fa un total de 115 paquets orfes. Moltes gràcies als anteriors mantenidors per contribuir amb la comunitat del Programari Lliure. Si us plau, vegeu les pàgines WNPP per a la llista completa, i si us plau si preteneu adoptar algun paquet afegiu una nota a l'informe d'error i canvieu-ne el títol amb ITA:

Que teniu notícies noves? Si us plau informeu-nos sobre tot el que passi en la comunitat de Debian. Sempre estem cercant qualsevol història interessant per afegir-la, sobretot articles nous d'escriptors voluntaris. Esperem rebre el vostre correu a dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.


Disposeu també d'aquesta pàgina en les llengües següents:
Deutsch  English  français  한국어 (Hangul)  Português 
Com configurar la llengua per defecte als documents
Última modificació: Dimarts, 9. Abr de 2002., 00:03:01 UTC
Copyright © 2002 SPI; Vegeu els termes de la llicència

Reply to: