[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Bug#607767: Blank screen on starting X with Dual 2 GHz G5 and X800XT; DRM module not loading for radeon driver

It appears the entire machine is locking up when I try to startx.

I can boot the machine into Linux single mode and ssh into it from another machine. When I type "startx" the see several lines of text flash by, and then a blank screen. The ssh window on the other machine freezes. I can't ping the Linux machine, either. Attached is the :0.log file from /var/log/gdm, which is, as you will see, very short.

X.Org X Server 1.4.2
Release Date: 11 June 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux Debian (xorg-server 2:1.4.2-10.lenny3)
Current Operating System: Linux G5 2.6.26-2-powerpc64 #1 SMP Thu Nov 25 15:01:22 UTC 2010 ppc64
Build Date: 25 September 2010  02:39:48PM
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Dec 25 17:09:32 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(WW) ****INVALID IO ALLOCATION**** b: 0xf0000400 e: 0xf00004ff correcting
(EE) end of block range 0xefffffff < begin 0xf0000000
(II) Module "ddc" already built-in
(II) Module "i2c" already built-in

On Dec 24, 2010, at 3:08 AM, Michel Dänzer wrote:

> On Don, 2010-12-23 at 17:13 -0500, dpickett wrote: 
>> In /etc/modprobe.d there is radeon-kms.conf. 
>> "more radeon-kms.conf" gives: options radeon modeset=0
>> I removed radeon-kms.conf from the /etc/modprobe.d directory and
>> rebooted. Still got a blank screen, but the xorg.log attached no
>> longer shows the GPU timing out.
> [...]
>> (II) RADEON(0): Port0:
>> Monitor   -- AUTO
>> Connector -- DVI-I
>> DAC Type  -- TVDAC/ExtDAC
>> TMDS Type -- Internal
>> DDC Type  -- 0x64
>> (II) RADEON(0): Port1:
>> Monitor   -- AUTO
>> Connector -- DVI-I
>> DAC Type  -- Primary
>> TMDS Type -- External
>> DDC Type  -- 0x60
>> (II) RADEON(0): Port2:
>> Monitor   -- AUTO
>> Connector -- STV
>> DAC Type  -- TVDAC/ExtDAC
>> TMDS Type -- None
>> DDC Type  -- 0x0
>> (II) RADEON(0): I2C device "DVI-1:ddc2" registered at address 0xA0.
>> (II) RADEON(0): I2C device "DVI-1:ddc2" removed.
>> (II) RADEON(0): I2C device "DVI-1:ddc2" registered at address 0xA0.
>> (II) RADEON(0): I2C device "DVI-1:ddc2" removed.
>> (II) RADEON(0): I2C device "DVI-1:ddc2" registered at address 0xA0.
> The log file seems to end abruptly. Is the X server process still alive
> when you grab the log file? If not, is there anything interesting in its
> stderr output (should be captured in the gdm / kdm log file)?
> -- 
> Earthling Michel Dänzer           |                http://www.vmware.com
> Libre software enthusiast         |          Debian, X and DRI developer


Reply to: