[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

xfonts-base.alias with 8859-15 encodings

I've posted three times on debian-user about this without any response 
yet, so I hope someone here can give some advice.

I ran an update on my Sid machine yesterday and the server now fails to 
start saying it can't find "fixed" fonts.

My /etc/X11/misc/xfonts-base.alias file has fixed as:

$ grep ^fixed /etc/X11/fonts/misc/xfonts-base.alias
fixed        -misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-120-75-75-c-60-iso8859-15

but that doesn't map to any fonts in /usr/lib/X11/fonts/misc/fonts.dir
due to iso8859-15.

I extracted /var/cache/apt/archives/xfonts-base_4.3.0-5_all.deb and the 
package has xfonts-base.alias with 8859-1 encodings:

$ dpkg-deb -x /var/cache/apt/archives/xfonts-base_4.3.0-5_all.deb xbase
$ grep ^fixed xbase/etc/X11/fonts/misc/xfonts-base.alias
fixed        -misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-120-75-75-c-60-iso8859-1

My LANG is en_US.

Why is my installed xfonts-base.alias different from the one in the 
.deb?  Why the 8859-15 encodings?

I removed my xfonts-base.alias file and ran

  dpkg -i /var/cache/apt/archives/xfonts-base_4.3.0-5_all.deb

but the xfonts-base.alias file was not recreated.

I'm not clear if this is problem with my installation, or the 
xfonts-base package, or some config issue on my machine.

Could someone please explain why my xfonts-base.alias is wrong and not 
being updated with the version from the package?

I did get the server running again by copying the xfonts-base.alias file 
from the extracted .deb into /etc/X11/fonts/misc and running 
update-fonts-alias misc.


Bill Moseley

Reply to: