[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: modprobe fatal messages at boot

Ron Johnson wrote:
Hash: SHA1

On 07/03/08 09:59, Hugo Vanwoerkom wrote:

When I roll my own kernel these messages show up at boot:

modprobe: FATAL: could not load /lib/modules/ no
such file or directory

Yesterday I finally found a solution (but not *the* solution) to them in
an ubuntu forum:


The solution given is to unpack the initrd.img and put modules.dep in it
and repack it again, and behold, the messages go away.

The thread has complete steps for upacking and repacking an initrd.img

The reason it is no *the* solution is that the Debian kernel images do
not have the messages and they do not have modules.dep in them either!

So it has something to do with the .config

BTW the reason for rolling my own 2.6.25 is that *it* does *not* have
the unknown video mode problem, that Debian does.

You need to set the "local version" in "make menuconfig", or edit
the CONFIG_LOCALVERSION variable in .config.  Here's what mine looks

$ grep rlj /boot/config-2.6.24smp

$ dir /lib/modules
total 32
drwxr-xr-x  7 root root 4096 2008-03-12 17:41 ./
drwxr-xr-x 17 root root 8192 2008-06-19 13:42 ../
drwxr-xr-x  3 root root 4096 2007-09-18 16:06
drwxr-xr-x  3 root root 4096 2007-09-25 17:32 2.6.22rlj/
drwxr-xr-x  3 root root 4096 2007-12-03 22:25 2.6.22rlj_smp/
drwxr-xr-x  3 root root 4096 2008-03-12 18:38 2.6.23rlj_smp/
drwxr-xr-x  3 root root 4096 2008-03-12 18:45 2.6.24rlj_smp/

Let me try that. Thanks. My CONFIG_LOCALVERSION="".


Reply to: