[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

DMA not permitted since 2.6.14



Hi list, 

I'm running Debian SID with linux-image-2.6-686, since few days i'm
facing DMA problems after upgrading kernel to 2.6.14 (from stock).
Hdparm  reports "operation not permitted" when I try do activate DMA.

I have read http://lists.debian.org/debian-user/2005/11/msg00410.html
and recompile my kernel but still same issue.

------------------------------------
Infos of my config: 

++ kernel
linux-image-686  2.6.14-4

++ PCI
# lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale)
Chipset Host Bridge (rev 03)
0000:00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset
AGP Bridge (rev 03)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 12)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801BA ISA Bridge (LPC) (rev
12)
0000:00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801BA IDE U100 (rev 12)
0000:00:1f.2 USB Controller: Intel Corporation 82801BA/BAM USB (Hub #1)
(rev 12)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801BA/BAM SMBus (rev 12)
0000:00:1f.4 USB Controller: Intel Corporation 82801BA/BAM USB (Hub #2)
(rev 12)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11
[GeForce2 MX/MX 400] (rev b2)
0000:02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82801BA/BAM/CA/CAM
Ethernet Controller (rev 03)

++ Modules
#lsmod
Module                  Size  Used by
i2c_algo_bit            9544  1 nvidiafb
loop                   17448  0
ide_cd                 43588  0
cdrom                  40928  1 ide_cd
generic                 4356  0 [permanent]
piix                   10436  0 [permanent]
i2c_i801                8876  0
i2c_core               22128  3 nvidiafb,i2c_algo_bit,i2c_i801
e100                   36032  0
mii                     5568  1 e100
hw_random               5172  0
shpchp                 99492  0
pci_hotplug            28628  1 shpchp
joydev                  9920  0
intel_agp              24188  1
agpgart                35720  3 drm,nvidia_agp,intel_agp
parport_pc             36868  0
parport                37256  1 parport_pc
reiserfs              278928  2
ide_disk               18784  7
ide_generic             1216  0 [permanent]
ide_core              131740  5 ide_cd,generic,piix,ide_disk,ide_generic
evdev                   9600  0
mousedev               11584  1
usbcore               127680  6
snd_usb_audio,snd_usb_lib,usbhid,yealink,uhci_hcd
psmouse                39684  0



++ Disks
hdparm -i /dev/hd{a,c}

/dev/hda:

 Model=Maxtor 6Y080L0, FwRev=YAR41VW0, SerialNo=Y3085A4E
 Config={ Fixed }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=57
 BuffType=DualPortCache, BuffSize=2048kB, MaxMultSect=16, MultSect=off
 CurCHS=4047/16/255, CurSects=16511760, LBA=yes, LBAsects=160086528
 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5 udma6
 AdvancedPM=yes: disabled (255) WriteCache=enabled
 Drive conforms to: (null):  ATA/ATAPI-1 ATA/ATAPI-2 ATA/ATAPI-3
ATA/ATAPI-4 ATA/ATAPI-5 ATA/ATAPI-6 ATA/ATAPI-7

 * signifies the current active mode


/dev/hdc:

 Model=Maxtor 6Y160P0, FwRev=YAR41BW0, SerialNo=Y43RRXHE
 Config={ Fixed }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=57
 BuffType=DualPortCache, BuffSize=7936kB, MaxMultSect=16, MultSect=off
 CurCHS=4047/16/255, CurSects=16511760, LBA=yes, LBAsects=268435455
 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5 udma6
 AdvancedPM=yes: disabled (255) WriteCache=enabled
 Drive conforms to: (null):  ATA/ATAPI-1 ATA/ATAPI-2 ATA/ATAPI-3
ATA/ATAPI-4 ATA/ATAPI-5 ATA/ATAPI-6 ATA/ATAPI-7

 * signifies the current active mode



Has someone any clue about this problem that slow down my system ?

Cheers, 

David 



Reply to: