[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: PredlogMe veseli vaš entuziazem in dejanska podpora Debianu. Žal tudi sam prispevam nekaj "uvoda", bistvo pa je na koncu.

Po moje ima Debian ene najboljših prispevkov v dokumentaciji in navodilih na netu, kjer dobiš občutek, da je tehnično osebje odlično. Ostale bolj "ljudske" distribucije, pa žal trpijo zaradi količine "ljudskih" nasvetov in preplavljajo kvalitetne (sicer se sliši šovinistično, ampak to ni namen - in sploh ne vidim smisla pljuvati po drugih distribucijah in OSih).

Sam sem IT profesionalec in se mi zdi, da v angleščini najdeš več kot dovolj kvalitetnih virov. Nekaj v pokušino:
http://planet.debian.org/
http://www.debian-news.net/
http://debian-handbook.info/

Po moje prevajanje angleških prispevkov ne odtehta truda. Lastni prispevki v slovenščini pa so dobrodošli, seveda.

Nisem tip človeka, ki bi chatal / pisal v forumih /..., odgovorim pa na mail, če se mi zdi, da lahko pomagam in imam čas. Tako da, nikakor ne bremzam forumov, chat strežnikov itn., bom pa verjetno prisoten predvsem na mailu in od časa do časa pokukal še na kakšno Debianu posvečeno slovensko stran. Če se išče podpora pri organizaciji dogodkov se odzovem (na mail ;).

In ja, v Banja Luki so imeli DebConf in tamkajšnja vlada je celo prispevala 20.000€ Debianu. Je pa pred nekaj tedni potekal manjši Debian dogodek tudi v Gradcu (AUT).

Lp,
Damjan


Dne 06. avgust 2012 19:55 je Nenad Latinović <nenadlatinovic@lavabit.com> napisal/-a:
On 06. 08. 2012 17:33, Damjan Zemljič wrote:
Pozdravljeni,
Forum ima nekaj prednosti in slabosti v primerjavi z mailing listo, ampak glede dejstva, da je to prvi mail, ki sem ga dobil od trenutka same najave debian-users liste, pa me je tudi že zaskrbelo, da je bila najava liste le privid. Ali bo forum sploh zaživel??

Kar me bolj zanima je dejansko število prijavljenih na tej listi, za kakšne namene uporabljate Debian, in seveda srečanje v živo.

Lep pozdrav iz Maribora,
DamjanOn 06. 08. 2012 15:51, Nenad Latinović wrote:
Pozdravljeni!

Ne vem koliko vas je gor, imam pa predlog. Namreč - Debian Slovenija blog in/ali forum. Preko bloga bi objavljali novice v slovenskem jeziku, predvsem pa bi lahko šlo za približevanje te fantastične distribucije širši publiki. O tem smo tudi diskutirali tukaj: http://www.debianuserforums.org/viewtopic.php?f=52&t=2032

Zanime me vaše mnenje.


LP!
Malo bom dolg, a vas prosim da preberete do konca :)

Če bo zaživel, bo, če ne, pač ne. Dokler ne poskusimo, ne moremo vedet. Jasno pa je da če je nekaj na točki nič, ni na točki ena.Sploh pa je edini problem, ki ga vidim, v slabi zastopanosti Debiana na netu. Po pogovoru z drugimi uporabniki na forumih sem tudi dobil vtis, da nikomur ni v interesu ukvarjati se s tem, oz. bolj to, da je populacija, ki jo pridno pospravlja Ubuntu, nekako 'nevredna' da bi uporabljala Debian. Vendar me prav tako zanima, kako bo nekdo lahko javno zastopal načela free softwara, vse ideološke komponente, ki jih ta potegne za seboj, in ki lahko 'izboljšajo' svet, brez da bi imel v interesu k temu privabiti čim več končnih uporabnikov. Razumljivo je, da ravno zavoljo ideologije morajo biti neke 'higienske' meje, brez njih uporabniki ne bodo mogli nikoli pogledati ven iz škatlice. A če je letvica dovolj nizko (hej, če sem jaz, retard za tehnologijo, s pomočjo 'things to do after installing' tutoriala lahko vzpostavil Debiana, da dela, izgleda lepo in ga uporabljam za moje vsakdanje aktivnosti, potem ga lahko vsak. Ker šele ko greš enkrat skozi, se zaveš koliko je v bistvu to enostavno.) Na stran to, da je uporabnike odbijal v veliki meri že sam robusten izgled Gnome 2 v Debianu, to je v ogromni meri popravljeno s samim default izgledom Gnome 3, ki je fantastičen. Poleg tega pa ponuja bling bling, ki najhitreje vžge pri novih uporabnikih.

Recimo, moj primer. Sem navaden uporabnik računalnika, predvsem za glasbo, filme in tipkanje. Glede na to da študiram v popolnoma humanistični smeri, nimam veliko stičnih točk s tehnologijo, in se na le-to ne spoznam najbolje. Za moje potrebe je, realno, Gutenberg dosegel dovolj :). Nisem vedel, da za windowse, ki mi krešajo vsak teden in za katerega funkcioniranje moram imeti tono navlake zagnane in pri katerem me vsak programček zajebava, sploh obstaja alternativa. Potem mi je kolega, uporabnik Ubuntuja, predstavil Ubuntu in mi razložil kako deluje in po kakšnih ideoloških principih. Seveda sem ga preizkusil in kasneje, ko sem ugotovil da za vse kar uporabljam obstaja alternativa, popolnoma 'prešaltal' na Ubuntu (v roku sedmih ur lol - pošiljal sem LO datoteke punci, da vidim če .doc Word normalno odpre hehe) :). Uporabljal sem 10.10, s katerim sem bil več kot zadovoljen. Kasneje mi 11.04 ni hotelo inštalirat, 11.10 je sicer inštaliralo, vendar je konstantno nekaj krešalo, ali Rhythmbox, ali Banshee, Exaile mi je zaganjalo 200ur, celo z LibreOfficom sem imel probleme. Potem sem malo, kot pravi newbie, moril ljudem po forumih z osnovnimi vprašanji, pa so me napotili na distrowatch. Od takrat sem preizkusil (po vrsti), Fedoro, openSUSE, Mageio, Mandrivo, Mint, Chakro. Šlo je tako daleč, da sem se naučil inštalirat Slackware, vendar zaradi limitiranosti mojega znanja ni šlo naprej. Debian mi ni padel na pamet (nikjer ni izstopal), in v glavi sem rpedvsem imel Debian kot neko robustno osnovo za bolj spoliran Ubuntu. Motil sem se pa oh in sploh. Slučajno sem potem naletel na neko temo, kjer je nekdo razlagal kako stabilen je Debian, da napak skorajda ne javlja, da pa je starejši software. To me je znova odbilo, ampak, koliko 'nov' software navadni uporabnik sploh potrebuje? In na to mi je kolega dodal - vseeno je dve leti novejše od Win7 (Squeeze). No, na koncu bi rad samo rekel, da sem se malo pomatral s pomočjo fragmentiranih tutorialov in namestil Ubuntu, Shiki temo za GTK2 in zadeva je bombonček + da mi ni prenehal z delovanjem niti 1 sam program nikoli. Tega v življenju nisem doživel. Laptop imam sicer novejši kakor je bil Squeeze v času freeza, pa mi strojna oprema dela v celoti (tu in tam sem imel mogoče z wirelessom probleme).
Ampak, glavni razlog je poleg stabilnosti bila filozofija Debiana. Ko sem prebral vso dokumentacijo, ki je na voljo, iskreno, bi prešaltal tudi če bi bil proizvod dosti slabši.

In kaj si mislim o tem? Mislim, da Debian s svojo učinkovitostjo na samem desktopu za navadnega uporabnika in z nenormalno pristno organizacijo in filozofijo, lahko sproži v javni sferi snežno kepo, če smo le pripravljeni si malenkost 'umazati roke'. Ker dobra roba se lahko sama hvali samo do neke mere. In da ostane tako dobra alternativa enostavno ignorirana s strani družbe, se mi zdi malo žalostno. Sploh, ker bi na dolgi rok to samemu projektu in družbi sigurno lahko samo koristilo, ker v končni fazi, tudi IT je v veliki meri politika. Tega, kar želi doseči Debian, se lotevajo ljudje v različnih sferah, od okoljevarstva, do politike kot take, vendar - ali živimo v info družbi ali ne?

In moja zamisel - ker so zame bili linki dokaj fragmentirani, sem se mogoče malenkost pomučil. Če bi imeli nek feed blog, kjer bi objavljali prevode tutorialov, kjer bi tudi vi, ki ste tehnično bolj podkovani pisali prispevke o tehničnem aspektu distribucije, nekateri drugi pa, ki se ne spoznamo na to polje najbolje,  npr. o pomembnosti takšnih proizvodov za samo družbo in njen napredek (:D) etc. bi lahko dosegli veliko.

Mislil sem nekako tako - ena za oko lepa modra stran, z novicami, tutoriali ipd. (Tega dobrega, s pomočjo katerega sem delal jaz bi lahko npr. prevedli). Edino za kar bi morali skrbeti je da spremljamo globalne novice, ki so pa v Liferei že nastavljene :) tako da ne bo prevelik zalogaj. V sklopu strani/bloga, bi bil forum, kjer bi ponujali fuzzy wuzzy community, kjer bi imel lahko vsak uporabnik občutek, da ga bo neka oseba dobre volje v težkih trenutkih lahko za roko prepeljala čez oviro. Tako se vzpostavi tudi sistem zahvalnost. forum.debian.net to delo v veliki meri otežuje. Sploh ker nima hangouta nikjer. Kaj lahko pomeni prijazen community na forumu, je to, da sem skoraj enkrat prešaltal na Crunchbang, ker tisto je definicija okej ljudi. Potem bi vsak od nas po svojih najboljših močeh to stran promoviral preko interneta + da bi lahko organizirali lokalna druženja, promo akcije ipd. Videl sem da je DebConf recimo bil v Banja Luki. Predvidevam, da brez lokalnih entuziastov to ne bi šlo.
Skratka, dober PR (ampak pod tem mislim dejansko dober, ne pa manipulantski) bi po mojem v veliki meri doprinesel k razvoju situacije pri nas. Sploh ko se govori o šaltanju javne uprave na opensource.

Vse bi seveda bilo na prostovoljni bazi (kakor sem vam tudi samoiniciativno poslal tale mail), če bi pa naredili DVDje, kakšne kulske majice Debian Slovenija ipd. bi pa seveda vsak potencialni prihodek šel kot donacija Debianu (OK, way ahead of myself). Že tako po svojih zmožnostih (beri: glede na količino zaslužka iz naslova štud.dela) doniram vsak mesec nekaj denarja.

Lahko bi se zgodilo, da bi imeli zelo aktivno lokalno skupnost, ki bi bila za primer kakšnim večjim v tujini.

No, pa diskutirajte naprej, ne me zažgat preko maila :)


LP--
To UNSUBSCRIBE, email to debian-user-slovenian-request@lists.debian.org
with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org
Archive: [🔎] 502004F9.20204@lavabit.com" target="_blank">http://lists.debian.org/[🔎] 502004F9.20204@lavabit.comReply to: