[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: Ubuntu (era Re: Woody o Sarge??)



Sóc el que va iniciar la polèmica.

No estic en contra de la simbiosi entre empreses i comunitat. Hi ha exemples de barrejes molt exitoses com MySQL, Qt, etc.

El que a mi em fa recança és que un elitista hagi volgut crear la seva distribució en comptes de patrocinar una que ja promulga tots els valors dels quals es vanaglorieja ell amb la seva.

Jo trobo que hi ha moltes coses a Debian que no estan bé. Però lo que tampoc trobo bé és que agafi i es munti la paradeta pel seu compte. Si de cas participaré de Debian per aportar el que trobo que li falta. Per què una altra distribució?

La gent es deixa enlluernar massa fàcilment.

Em fa realment ràbia és que vingui aqui amb els bitllets a la butxaca comprant-ho tot. Us heu parat a pensar que farà un developer d'aquests si un dia se li tanca l'aixeta? Quants de vosaltres serieu capaços de tornar a fer una feina voluntària quan heu estat cobrant un temps per fer-la?

És enveja per no ser un d'ells? potser...Són bones les envejes en un món mogut per l'afany de notorietat? no, però molts col·laboradors de Debian la tindran, segur. (hipòtesi no fonamentada).

Vull deixar clar que estic molt en contra de le pugnes tipus GNOME vs KDE i ara Debian vs Ubuntu. Sobretot perque hi ha gent que ho fa des d'un punt de vista altament excloent. O un o l'altra i res de parlar d'interoperabilitat. A què porta això?

Estic impacient per veure què hi ha de nou a Hoary (la següent versió) el nou GNOME 2.10, les eines pythonianes que portaran un escriptori més integrat. L'x.org. També és excitant veure el ritme trepidant que té, de moment, la evolució.

Potser tot això provocarà canvis positius a Debian...

Només podem dir que el temps dirà...

Pau

Quim Gil wrote:

> <polèmic>Ah! i no provis una cosa que es diu Ubuntu que és Debian en mans dels dictàmens del capital</polèmic>

Mmm però llavors seguint amb el <polèmic> tampoc hauries de provar OpenOffice, Mozilla ni la resta de paquets on la participació d'empreses "sota dictàmens del capital" a nivell de finançament, desenvolupament o suport ha estat directa i clau. Que no són poques.

És interessant aquesta lectura crítica del paper del programari llire i el capitalisme, jo també me la plantejo però si l'apliquem fem-ho a tots els paquets i distros que corren per allà i veurem que "el capital" està molt més ficat en la història i present del PL del que sembla.


> Per que m'entengues, estan fent coses com agafar tot el que hi ha en
> debian, triar tan sols 1000 paquets,

Ofereixen garanties de funcionament i suport gratuït a 1000 paquets. Més o menys la resta del que trobis a Unstable ho tens disponibles als seus apt-sources també.

> eliminar la majoria de les arquitectures

Ubuntu està pensada per al gran públic i per això ofereix les tres arquitectures que el gran públic té (quanta gent d'aquesta llista no treballa habtiualment amb x86, amd o powerPC?).


> , agafar desenvolupadors de debian per que la milloren

O dit d'una altra manera, contractar desenvolupadors Debian i Gnome, que en la seva majoria feien la feina de manera voluntària o fora d'hores, aprofitant el model econòmic de l'estudiant becat, el resident a casa dels pares i/o el treballador a una altra empresa no relacionada amb programari lliure.

Això, efectivament, és una pràctica capitalista. Pagar el lloguer i el supermercat en el cas que marxis de casa dels pares també. ;)

Empreses com Canonical faciliten la sostenibilitat de la pròpia Debian i d'altres empreses especialitzades en Debian (com és el cas de la cooperativa a la que treballo). Els desenvolupadors voluntaris(tes) arriba un dia que han de guanyar-se les garrofes, i si el programari lliure no dóna hauran de buscar-se la vida a una altra banda, com ha passat en la majoria dels cops els darrers anys.



> y no fan retorn del que fan a debian, es a dir, el que fan s'ho queden, i si algú ho vol, que es baixe el paquet d'ubuntu i mire que han fet.

Això no és cert, com ha comentat en Jordi. En alguns casos han treballat estretament, en tots els casos pengen el que modifiquen a http://patches.ubuntulinux.org/patches/ (no cal baixar el paqet i veure què han fet). Cal tenir en compte que això de reportar les contribucions tampoc no és tan senzill com enviar patxos a Debian, ja que n'hi ha de relacionats amb aplicacions upstream, altres són gestionades a Gnome.org, etc.


> Després ferramentes com el Rosetta (realment interessant, per cert) no son lliures, malgrat que et diuen que podeu traduir tot el que vulgues per ells.

Rosetta no és només una ferramenta, per tant no es tracta d'un simple codi alliberable. Rosetta és avui una comunitat articulada sobre una eina en fase beta de desenvolupament. La clau d'aquesta comunitat-servei-eina és la de convertir-se en un lloc de convergència dels projectes de traducció de tota mena d'aplicacions de programari lliure en tota mena d'idiomes. A Rosetta pots traduir tot el que vulguis per a ells i per a les aplicacions lliures que tradueixis, i els continguts traduïts són lliures. El codi de Rosetta no és avui en dia lliure, per una decisió estratègica d'empresa (suposo) però (segueixo suposant) un cop que Rosetta estigui consolidada como a comunitat-servei llavors alliberaran el codi per a que pugui ser reutilitzable. Una cosa similar és el que va succeir amb SourceForge: projectes sobretot de programari lliure sobre una plataforma-comunitat-servei no lliure que va tenir tal èxit que va permetre que una gent es posés a treballar en l'eina lliure GForge anys més tard.


> Han agafat el instal·lador de sarge i l'han oferit al públic general donant la impressió que es molt fàcil d'instal·lar ubuntu (i és
cert).

El reutilitzament forma part del desenvolupament de programari lliure, i quan una cosa funciona és adoptada per altres desenvolupadors que a la seva vegada la milloren, etc. Debian i en general tot allò GNU/Linux és el que és gràcies a l'aprofitament de la feina de molts projectes i molta gent. I que duri.


> I més crítiques es podien fer

Sisplau.  :)


> però a la fi i al cap es una empresa, i el seu objectiu a la fi i al cap es guanyar diners.

D'això no hi ha dubte.


> Els trobe personalment uns aprofitats.

Tot són apreciacions. Jo també tinc uns sentiments dividits, però aquests es basen en el fet que la pròpia sostenibilitat de Debian no quedi malmesa per l'èxit de projectes com Ubuntu. Espero que no...

Quim




Reply to: