[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

LVM2 volume groups not found during boot

I'm having a problem where my LVM volume groups are not found during
boot.   I have to manually scan and mount them after the OS boots.

Debian Sarge/2.6.11-1
Volume is on a 3ware 9500S-8

Here's a snipped from the boot sequence:

Loading modules...
FATAL: Module ide_detect not fouCapability LSM initialized
All modules loaded.
device-mapper: 4.4.0-ioctl (2005-01-12) initialised:
Creating device-mapper devices...done.
Creating device-mapper devices...done. 
Setting up LVM Volume Groups...
  Reading all physical volumes.  This may take a while...
  No volume groups found
  No volume groups found
  No volume groups found
Checking all file systems...
fsck 1.35 (28-Feb-2004)
/dev/hda3: clean, 11/13959168 files, 446255/27906913 blocks
fsck.ext3: No such file or directory while trying to open /dev/vg0/lv0
The superblock could not be read or does not describe a correct ext2 
filesystem.  If the device is valid and it really contains an ext2
filesystem (and not swap or ufs or something else), then the
is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate
    e2fsck -b 8193 <device>

fsck failed.  Please repair manually.

CONTROL-D will exit from this shell and continue system startup.

Give root password for maintenance
(or type Control-D to continue):

After I boot into the OS I have to manually vgscan and mount the

dbrimg:~# vgdisplay
  No volume groups found
dbrimg:~# vgscan
  Reading all physical volumes.  This may take a while... 
  Found volume group "vg0" using metadata type lvm2
dbrimg:~# vgdisplay
  --- Volume group ---
  VG Name               vg0
  System ID
  Format                lvm2
  Metadata Areas        1 
  Metadata Sequence No  2
  VG Access             read/write
  VG Status             resizable
  MAX LV                0
  Cur LV                1
  Open LV               0
  Max PV                0
  Cur PV                1
  Act PV                1
  VG Size               1.46 TB
  PE Size               4.00 MB
  Total PE              381458
  Alloc PE / Size       369458 / 1.41 TB
  Free  PE / Size       12000 / 46.88 GB
  VG UUID               zYTx8k-xcFI-N6Vd-WAPm-HaPI-rmiL-BmfYo7

dbrimg:~# lvdisplay /dev/vg0/lv0
  --- Logical volume ---
  LV Name                /dev/vg0/lv0
  VG Name                vg0
  LV UUID                4lzxIP-o96s-Sp1I-BRWA-WD8h-40H1-HBqi8f
  LV Write Access        read/write 
  LV Status              NOT available
  LV Size                1.41 TB
  Current LE             369458
  Segments               1
  Allocation             inherit
  Read ahead sectors     0

dbrimg:~# lvchange -ay /dev/vg0/lv0
dbrimg:~# mount /data/mysql
kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
EXT3 FS on dm-0, internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
dbrimg:~# df 
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
/dev/hda1             20169236   1175704  17968988   7% /
tmpfs                  2029844         0   2029844   0% /dev/shm
/dev/mapper/vg0-lv0  1489554400     32828 1413856576   1% /data/mysql 

Any ideas on what's going wrong?

Thanks for any help.

Reply to: