[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Pkg-xfce-devel] Bug#829557: Bug#829557: firefox: error box at start-up / D-BUS related issue



On Thu, 07 Jul 2016 at 15:56:15 +0200, Yves-Alexis Perez wrote:
> When running the second time, I get:
> 
> corsac   28763  0.0  0.0  43696   388 ?        S    15:52   0:00 /usr/bin/dbus- launch --exit-with-session --sh-syntax                                           
> 
> so no dbus-daemon indeed

Huh. If dbus-launch had killed the dbus-daemon for whatever reason,
like for instance losing control of its X11 window, it should have
also exited. So maybe it's not that...

> + export DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS
> + DBUS_SESSION_BUS_PID=28764
> + DBUS_SESSION_BUS_WINDOWID=4194305
> 
> so dbus-launch was started correctly and fork()ed dbus-daemon as 28764 but then something happened

Here is how X11 autolaunch works:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=35887#c6

So if you use "xprop -id 4194305" (in this case) to inspect that window,
you should hopefully find a consistent address and pid attached to it.

> I'll try to investigate why dbus-daemon actually dies the second time (and why
> only with lightdm 1.18.2) but any clue welcome.

This might help:

cat > /etc/dbus-1/session-local.conf <<EOF
<busconfig>
  <syslog/>
</busconfig>
EOF

(Actually, I'm quite tempted to enable that for all Debian users via
a drop-in in /etc/dbus-1/session.d - dbus-user-session already logs to
syslog, via the systemd Journal, so it would be consistent.)

Or you could try running dbus-launch with DBUS_DEBUG_OUTPUT=1 in the
environment, which makes it not close its dbus-daemon's stderr.

If all else fails you could try installing dbus-1-dbg and running
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dbus-1.0/debug-build/bin/dbus-launch
(or whatever is right for your architecture) with DBUS_VERBOSE=1
in addition to DBUS_DEBUG_OUTPUT=1, which will result in spammier
debug output than you could possibly want.

I hope one of those helps to shed some light on this...

    S




Reply to: