[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: dpms problems with X 4?



On Tue, Apr 03, 2001 at 10:22:29PM -0400, Noah L. Meyerhans wrote:
> Hello.  I'm having a strange problem with X 4.0.2 (woody) and my Energy
> Star compliant Sony monitor.  I've configured X to use DPMS to turn off
> the monitor after 10 minutes of inactivity with the following line in
> XF86Config-4:
>         Option          "DPMS"
>         Option "OffTime"  "10"
> 
> After the specified period of inactivity, the monitor appears to turn
> itself off, but things get a bit weird.  After some time (a minute or
> two) the monitor clicks as if waking up, and the power indicator
> switches from solid orange to flashing orange/green.  Logging in to the
> system from another machine and using xset to get the status of the 
> monitor (yes, I'm talking to the right X server ;^) indicates that DPMS
> is disabled.  Huh?  It was enabled before!  using 'xset dpms 0 0 600' or
> 'xset dpms force off' turns it off for a little while, but then it
> reverts to its weird behavior again.
> 
> Until today I had power saving enabled in the system BIOS, but in an
> attempt to isolate the problem I turned it off.  The symptoms remain
> unchanged, though.
> 
> Has anybody else seen such a thing?  I don't remember it happening with
> X3 under potato, but it's possible that I wasn't looking when it did.  

Yea, think this is something with the X screensaver.  X screensaver
probably kicks on at 10 minutes, and doesn't go to Standby 'til 30
minutes.  Seems the two need to get in sync...

I turned DPMS off in XF86Config and all is well...

-- 
Eric G. Miller <egm2@jps.net>



Reply to: