[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

RoutingproblemFrom: anders.wallenquist@kreawit.seHej Listan!

Någon kunnig på routing?

Nätverket:

Trevägs router/brandvägg, näten net (Internet/ISP), dmz och local. Local är ett DHCP-nätverk med svarta adresser enligt RFC1918.

Brandväggen är IPTABLES (konfiguerad med shorewall).

/proc/sys/net/ipv4/ip_forward är påslagen, routed är startad, woody apt-get med enbart de nödvändigaste.

Problem: debian-burkar, initierade med DHCP, routas snyggt och fungerar klockrent från lokala nätet till Internet och dmz. Medan en bärbar testmaskin (RH7.2 fungerat klockrent ett år) inte routas i nätet, inte heller MS burkar. Samma DHCP-konfiguration skickas ut.

Från RH-burken går det inte att pinga ut (ping www.sunet.se) det går inte att använda webbläsare och surfa (galeon/Mozilla). MEN det går utmärkt att göra telnet www.sunet.se 80 och läsa mail med evolution (port 143)! Då routar den som den skall.

Grundkonfigurationen av brandväggen har jag använt tidigare (dock med dubbla ip på ena nätverkskortet). Konfigurationen är kopierad med dpkg --get/set-selections från ett fungerande nät. Har även testat med samma bärbara RH-burk och flyttat mellan de olika näten/lokalerna.

Vilka gotyouas finns det? Har felsökt i två dygn snart med ntop, nmap och lite annat smått och gott. Vad tusan har jag gjort för fel? Misstänker starkt brandväggen. Finns det något routing-protokoll som är avslaget. Vad gör woody-burken som inte RH-burken gör vid en vanlig ping?

Någon?

Desperat
Anders WallenquistReply to: