[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: XVR-500 support in Lenny

Hello Jurij et al.
Thank you for caring.

[adding debian-boot since it relates to the problems with installer on Sunblade 1000 which I recently reported]

Petr, can you please try the images I've built from

They are the same as Debian's stock kernels, except that the CONFIG_FB_XVR500 and CONFIG_FB_XVR2500 are enabled (note that it does not make sense to build framebuffer drivers as modules, because they are used early during boot).

I've installed linux-image-2.6.26-1-sparc64-smp_2.6.26-10_sparc.deb and it works OK on my SunBlade 2500 (Silver) with XVR-600 graphics card. The framebuffer resolution is 1280x768, font size is 8x12 => the screen makes 160x64 chars.

Here is hwinfo --gfxcard output:

16: PCI 30002.0: 0380 Display controller
  [Created at pci.310]
  UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_3d3d_7a2
  Unique ID: IA2G.qqQQz3Ovxr7
  SysFS ID: /devices/pci0003:00/0003:00:02.0
  SysFS BusID: 0003:00:02.0
  Hardware Class: graphics card
  Model: "3DLabs Sun XVR-500 Graphics Accelerator"
  Vendor: pci 0x3d3d "3DLabs"
  Device: pci 0x07a2 "Sun XVR-500 Graphics Accelerator"
  SubVendor: pci 0x3d3d "3DLabs"
  SubDevice: pci 0x1047
  Revision: 0x01
  Driver: "e3d"
  Memory Range: 0x04000000-0x07ffffff (rw,prefetchable)
  Memory Range: 0x00100000-0x0011ffff (rw,non-prefetchable)
  Memory Range: 0x02000000-0x03ffffff (rw,prefetchable)
  Memory Range: 0x00120000-0x0012ffff (ro,non-prefetchable,disabled)
  IRQ: 39 (no events)
  Module Alias: "pci:v00003D3Dd000007A2sv00003D3Dsd00001047bc03sc80i00"
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

As I stated in some previous E-mail, the card is incorrectly detected as XVR-500. Probably because of missing subsystem-id in pci.ids.

XVR-500 card in Solaris looks like this:
	subsystem-id:  00001024
	subsystem-vendor-id:  00003d3d
	revision-id:  00000001
	device-id:  000007a2
	vendor-id:  00003d3d

meanwhile XVR-600 looks like this:
	subsystem-id:  00001047
	subsystem-vendor-id:  00003d3d
	revision-id:  00000001
	device-id:  000007a2
	vendor-id:  00003d3d

I'd like to test your linux image on SunBlade 1500 (with XVR-500), but as it's running Solaris and colleague of mine is working on it all the time, I thought I'd just make a custom d-i with sunxvr drivers turned on and try to run d-i with newt or gtk frontend. I'm gonna try to do it myself, but as I'm a Debian rookie, let's see how much time it will take. :)

I was hoping that enabling them will fix problems with the installer (black-and-white terminal, with invisible menu highlight) on my SunBlade 1000,

Oh yes, this is exactly the same behaviour I had.

however there is a PCI id mismatch which makes it not work for me. The XVR-500 framebuffer driver supports PCI ID 3d3d:07a0 (vendor is 3D Labs) while my card is reported as 1901:07a0 (vendor is Intergraph).

1091:07a0 I suppose.

Since 3D Labs bought Intergraph at some point, there is a chance that this is the same chip, but I will have to rebuild the kernel again to test it.

Are you going to add PCI_DEVICE(0x1091, 0x7a0) to e3d_pci_table struct?



Reply to: