[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Borsada kazandıracak hisseler önemli 2008



Merhaba arkadaşlar,

Gelen bir maili paylaşalım 2008 yılı için borsada kazandıracak hisselerden derlenmiş bir yazı hikayesi olanlar yabancı ortaklık vs...

Endeksteki düşüşe rağmen hisse bazında hareketler sürüyor. İşte yatırımcıların yüzünü güldürecek hisseler

30.05.2008 09:44


Borsa, sıkıntılı bir yıl geçiriyor. Endekste yılbaşından bu güne kadarki değer kaybı yaklaşık yüzde 25 seviyesine ulaştı. Yurt dışındaki gelişmelerin yanında AKP'ye kapatma davası açılması da yılın geri kalan döneminde de borsanın çok keyifli bir seyir izlemeyeceğini gösteriyor. Kısacası yılın ikinci yarısında İMKB endeksinin yukarı hareketlerinde kâr satışlarıyla karşılaşacağı tahmin ediliyor. Aracı kurumlar, yıl sonu endeks hedeflerinde 50.000, maksimum 55.000'i telaffuz ediyor. Aşağı hareketlerde ise 38.000 seviyelerinin tekrar test edilebileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.
Ancak piyasanın dar bir bantta-yatay hatta düşüş yönünde seyrettiği dönemlerde bile endeksin üzerinde iyi performans sergileyebilen hisseler oluyor. Bu hisselerden bir kısmı, spekülatif hareketler sergiliyor. Bir kısmı ise iyi hikayeleri olduğu için iyi performans gösteriyor.
İMKB şirketlerinde son yıllarda en önemli hikaye yaratılan konu ise ana ortağın şirketi satması. Yani, ortaklık veya satışın olması. Bu tür haberler özellikle yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi görüyor. Yabancıya satışın yanı sıra değerli arazisi olan şirketlerin bu arazileri satmaları da önemli bir hikaye olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu satışlar, şirketlerin mali yapılarını daha da güçlendirmesi ya da gayrimenkul satış kârını temettü olarak dağıtma beklentisi yaratıyor.
Diğer hikayeler
Önemli bulunan bir başka beklenti de özelleştirmeler. Son yıllarda özellikle varlık satışları sayesinde elinde ciddi miktarda nakdi olan (başta holdingler olmak üzere) büyük şirketlerin özelleştirmelerde aktif rol oynaması bekleniyor.
Bir grup şirketinin halka arzı veya aynı sektörden bir şirketin halka arzı da borsada hisse senedi işlem gören şirketlere olumlu etki edebiliyor. Kısacası bu durumda bir hikaye olarak satın alınıyor. Son olarak Türk Telekom'un halka arzıyla birlikte Netaş, Alcatel gibi şirketlerin hisselerinde bu tarz hareketleri gözlemledik.
Yine mevsimsel faktörlerle birlikte hikaye yazan şirketlerin olduğunu söyleyebiliriz. Bahar aylarıyla birlikte özellikle turizm, içecek, beyaz et sektörleri buna örnek olarak gösterilebilir.
Bütün bunların dışında son olarak üç aylık bilançoların İMKB'ye geliyor olmasıyla birlikte kâr beklentisi iyi hisseler de iyi bir hikaye yazıyor. Bu hisseler dönem dönem, hikayeleri nedeniyle borsada sert hareketler sergileyebiliyor.
İşte bu başlıklar altında ortaya çıkan toplam 30 hissenin hikayesini kapak haberimizde bulabilirsiniz.

DEĞERLİ VARLIK SATIŞI BEKLENTİSİ OLAN HİSSELER
Son yıllarda özellikle gayrimenkul fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişlerle birlikte, şirketler şehir içinde kalan değerli fabrika arazilerini veya binalarını satarak, çok ciddi gayrimenkul satış kârı rakamlarına ulaştı. Bazı şirketler de bu arazileri üzerine farklı projeler yaparak katma değer sağladı. Örneğin, Eczacıbaşı İlaç, İstanbul 4. Levent'teki arazisi üzerine İş GYO ile birlikte Kanyon projesini yaptı. Deva Holding, yine aynı bölgedeki genel müdürlük binasının olduğu binayı sattı. Vakko, İstanbul/Merter'deki fabrika binasını satarken, borsada da ciddi primler yazdı. Önümüzdeki dönemde de bu tarz operasyonların devam etmesi bekleniyor.

ANEL TELEKOM: Şirket, Mart 2007'de yüzde 55 oranında Anelyapı Gayrimenkul'e iştirak etti.
Anelyapı Gayrimenkul, İstanbul Ümraniye'de 61 bin 500 metrekare kapalı alana sahip 20 katlı bir akıllı bina inşa ediyor. Anelyapı binasının sadece iki katını, Anel Grup kullanacak. Diğer katlar, ağırlıklı olarak teknoloji şirketlerine kiralanacak. Bu binanın arsası 7.5 milyon YTL'ye satın alınmış. Bina yatırımının 2008 sonu 2009 başında devreye girmesi bekleniyor. Şirket, bu yatırımı 30-35 milyon dolarlık yatırımla bitirmeyi planlıyor. Binadan elde edilmesi planlanan kira gelirinin ise 25 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Yani binanın bitirilmesi ve kira gelirlerinin alınmaya başlamasıyla birlikte yüzde 55 oranında ana ortak olan Anel Telekom, bundan olumlu etkilenecek. Anel Telekom'da bir diğer önemli beklenti de grup şirketi Anel Taahüd'ün halka arz edilecek olması.

BEKO: Şirketin İstanbul/Beylikdüzü'ndeki arazisinin satışına yönelik beklentiler devam ediyor. Ancak arazinin çok büyük olması ve bu nedenle yüksek bir değer ortaya çıkması nedeniyle satış sürecinde sıkıntıların olduğu ifade ediliyor. Kulislerde arazinin bölünerek satılabileceği de konuşuluyor.

ECZACIBAŞI YAPI: 2007/12 aylık dönemde 42.6 milyon YTL zarar açıklayan Eczacıbaşı Yapı'nın bünyesinde bulunan Artema markasının isim hakkının 50-60 milyon dolara satılacağı yönünde söylentiler var.

EDİP İPLİK: İştiraki Uluslararası Gayrimenkul ve Turizm AŞ'nin çoğunluk hisselerinin Morgan Stanley'e satışı ile ilgili sürdürülen görüşmelerin sona erdirildiğini açıkladı. Bu haber, Edip İplik hisselerinde sert satışları beraberinde getirdi. Ancak şirket daha önce ilgi göstermiş olan diğer yatırımcılarla görüşmelerin devam ettirileceğini de belirtti. Bu yönde gelebilecek bir açıklamayla Edip İplik hisselerinin yeniden yönünü yukarı çevirebileceği kaydediliyor.

MUTLU AKÜ: İstanbul/Kartal'daki kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan yaklaşık 70 dönüm arazisinin Defter Değeri (DD) 1 milyon YTL'nin biraz üzerinde. Arazinin bugünkü değeri için dönümüne en az 1 milyon dolar değer biçiliyor. (Toplamda 70 milyon dolar arsa değeri ortaya çıkıyor). Mutlu Akü'nün arazinin satışı konusunda görüşmeler yaptığı ifade ediliyor. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ise 2009 yılında başlaması bekleniyor. Mutu Akü'nün piyasa değerinin yaklaşık 101 milyon YTL olduğu düşünüldüğünde, arazisi şirket için oldukça önemli bir beklenti.


YABANCI ORTAKLIK HİKAYESİ OLANLAR   devamını okumak için tıklayınız.. yazı uzun...


http://financeturk.net/smforum/index.php?topic=472

Teşekkürler
FİNANCETURK.NET BORSA FORUM


Reply to: