[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Pkg-alsa-devel] Bug#526872: Fwd: Bug#526872: alsa-utils: please arange to have snd-powerpc module loaded at boot time on PowerMac G4 machines...

hi folks,

Elimar Riesebieter a écrit :
> * Charles Plessy [090615 08:08 +0900]
>> Le Sun, Jun 14, 2009 at 03:03:40PM -0400, Rick Thomas a écrit :
>>>> Fresh-out-of-the-box install of Sid on a PowerMac G4 has no sound
>>>> and /etc/init.d/alsa-utils gives a flood of error messages.

It's always good to tell which Powerbook G4 your are testing simply
because they don't have all the same sound hardware.
for example:
$ grep machine /proc/cpuinfo
machine		: PowerBook5,6
(g4 @1.6 Ghz)

the powerbook5,6 doesn't required the workaround below.

>>>> The fix is to put "snd-powermac" into /etc/modules so that module
>>>> is loaded at boot time.  That gives sound and also fixes the
>>>> error messages.

This has been the workaround, on a powerbook3,3 (g4 @550mhz)

>>>> For some reason, the snd-powermac module isn't recognized by whatever
>>>> software is supposed to handle such things as being necessary on the
>>>> G4 PowerMac machines.

Can it be this package which is reponsible of detecting the soundcard
that requires explicitly the module snd-powermac ?
the interesting part for us, seems to be in the file discover-mac-io.sh

>> Dear all,
>> the snd-powermac module was freezing G5s on fresh installs long time ago, and
>> was disabled for this reason. But in a test I made one year ago, it was not the
>> case anymore. There is probably no reason to keep it blacklisted by default,
>> although it may be useful to double-check its innocuity before.
> At the moment I can't verify which package blacklists snd-powermac?

I would like to know this as well.



Reply to: