[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

PCI RAID card recognised but disks don't show - G4


I've got a PowerMac G4 QuickSilver (OpenFirmware 3) which I'm setting up as a file server. Etch is installed on /dev/hda and is working fine. I bought a PCI IDE2 card to add two additional 750Gb ide drives which I propose to configure as RAID1 using mdadm for /home.

However, the card is fairly cheap (fake raid) and whilst the the card appears to be recognised, the disks aren't. I've tried different jumper settings on the disks (master/slave, cable select, master/master on different ide cables).

From lshw:

         description: Host bridge
         product: UniNorth 1.5 PCI
         vendor: Apple Computer Inc.
         physical id: 101
         bus info: pci@10:0b.0
         version: 00
         width: 32 bits
         clock: 66MHz
         configuration: latency=16
            description: RAID bus controller
product: IT/ITE8212 Dual channel ATA RAID controller (PCI version s
eems to be IT8212, embedded seems to be ITE8212)
            vendor: Integrated Technology Express, Inc.
            physical id: 13
            bus info: pci@10:13.0
            version: 13
            width: 32 bits
            clock: 66MHz
            capabilities: storage bus_master cap_list
configuration: driver=ITE821x IDE latency=16 maxlatency=8 mingnt=8 resources: ioport:f2000440-f2000447 ioport:f2000430-f2000433 ioport
:f2000420-f2000427 ioport:f2000410-f2000413 ioport:f2000400-f200040f irq:53

From lspci -vv:

0001:10:13.0 RAID bus controller: <pci_lookup_name: buffer too small> (rev 13) Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
   Latency: 16 (2000ns min, 2000ns max)
   Interrupt: pin A routed to IRQ 53
   Region 0: I/O ports at f2000440 [size=8]
   Region 1: I/O ports at f2000430 [size=4]
   Region 2: I/O ports at f2000420 [size=8]
   Region 3: I/O ports at f2000410 [size=4]
   Region 4: I/O ports at f2000400 [size=16]
   Expansion ROM at 800a0000 [disabled] [size=128K]
   Capabilities: <access denied>

From dmesg:

IT8212: IDE controller at PCI slot 0001:10:13.0
IT8212: chipset revision 19
it821x: controller in smart mode.
IT8212: 100% native mode on irq 53
   ide3: BM-DMA at 0x0400-0x0407, BIOS settings: hdg:pio, hdh:pio
   ide4: BM-DMA at 0x0408-0x040f, BIOS settings: hdi:pio, hdj:pio
Probing IDE interface ide3...
IN from bad port 447 at c01bd9f8
usbcore: registered new driver usbfs
usbcore: registered new driver hub
ohci_hcd: 2005 April 22 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver (PCI)
IN from bad port 446 at c01bd9f8
ieee1394: Initialized config rom entry `ip1394'
IN from bad port 446 at c01bd9f8
IN from bad port 446 at c01bd9f8
hda: max request size: 128KiB
hda: 120103200 sectors (61492 MB) w/1916KiB Cache, CHS=65535/16/63, UDMA(66)
hda: cache flushes not supported
hda: [mac] hda1 hda2 hda3 hda4 hda5 hda6 hda7 hda8
hdc: ATAPI 32X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
IN from bad port 446 at c01bd9f8
Probing IDE interface ide4...
IN from bad port 427 at c01bd9f8
IN from bad port 426 at c01bd9f8
IN from bad port 426 at c01bd9f8
IN from bad port 426 at c01bd9f8
IN from bad port 426 at c01bd9f8

The card is made by Star Tech
2 port PCI ATA-133 IDE Adapter Card

I'd be grateful for any useful pointers.



Reply to: