[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: ati driver & xfree86

On Sat, Dec 07, 2002 at 02:09:51PM +0100, Simon Vallet wrote:
> On Sat, Dec 07, 2002 at 11:28:30AM +0100, Jeroen Diederen wrote:
> > Option "UseFBDev" "true"
> > Option "ForcePCIMode" "true"
> still no joy ...
> > load dri
> ... but dri wasn't compiled into the kernel (it didn't compile without CONFIG_AGP,
> and I don't have an agp port) ... recompiling right now :)

Ok, dri support is built into the kernel and should be ok (/proc/dri/0 exists)
> > driver "r128"
this doesn't work ... the server is expecting a Rage 128 chipset, 
and doesn't accept mine (Rage LT Pro / Mach64) :

(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

so I tried with the 'ati' driver, and the suggested options ... same problem :
the screen is getting black
By looking at the logs, I get the following :

XFree86 Version / X Window System

(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6510)
Release Date: 21 December 2001
	If the server is older than 6-12 months, or if your card is
	newer than the above date, look for a newer version before
	reporting problems.  (See http://www.XFree86.Org/FAQ)
Build Operating System: Linux 2.4.18-powerpc-smp ppc [ELF] 

[ ... ]
(--) PCI: (0:14:0) ATI Mach64 LI rev 220, Mem @ 0x81000000/24, 0x80800000/12, I/O @ 0x0400/8, BIOS @ 0x80820000/17

(--) ATI(0): ATI 3D Rage LT Pro graphics controller detected.

(WW) ATI(0): Cannot shadow an accelerated frame buffer.
(--) ATI(0): Internal programmable clock generator detected.
(--) ATI(0): Reference clock 157.5/11 (14.318) MHz.
(II) ATI(0): Apple Multiple Scan 15 Display: Using hsync range of 30.00-60.00 kHz
(II) ATI(0): Apple Multiple Scan 15 Display: Using vrefresh range of 60.00-75.00 Hz
(II) ATI(0): Maximum clock:  96.00 MHz
(--) ATI(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 1024)
(**) ATI(0): Mode "1024x768": 74.9 MHz, 56.4 kHz, 70.0 Hz
(**) ATI(0): Mode "800x600@72": 49.9 MHz, 48.0 kHz, 72.1 Hz
(**) ATI(0): Mode "800x600@60": 39.9 MHz, 37.8 kHz, 60.2 Hz
(**) ATI(0): Mode "640x480": 25.1 MHz, 31.3 kHz, 59.7 Hz
(++) ATI(0): DPI set to (100, 100)
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libxaa.a
(II) Module xaa: vendor="The XFree86 Project"
	compiled for, module version = 1.0.0
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libramdac.a
(II) Module ramdac: vendor="The XFree86 Project"
	compiled for, module version = 0.1.0
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libfb.a
(II) Module fb: vendor="The XFree86 Project"
	compiled for, module version = 1.0.0
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) ATI(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
	Screen to screen bit blits
	Solid filled rectangles
	8x8 mono pattern filled rectangles
	Indirect CPU to Screen color expansion
	Solid Lines
	Offscreen Pixmaps
	Setting up tile and stipple cache:
		32 128x128 slots
		10 256x256 slots
(==) ATI(0): Backing store disabled
(==) ATI(0): Silken mouse enabled
(**) ATI(0): DPMS enabled
(WW) ATI(0): Option "UseFBDev" is not used
(WW) ATI(0): Option "ForcePCIMode" is not used

It seems that the server isn't accepting the "UseFBDev" and "ForcePCIMode" options

Apart from that, README.DRI only mentions the Rage128 and Radeon chips,
maybe my card isn't supported ? 
Is dri really needed (2D acceleration is fine for me) ?


Reply to: