[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: MIC's loud and Speaker screams when sound module loads. Why?

On Friday 03 December 2004 10:43 am, you wrote:
> I had a different sound issue, where my blacklisted modules where being
> loaded by 'discover' long before I wanted them to be.
> Adding the line 'skip modulename' to /etc/discover.conf was all I needed
> to get the module to quit loading...
> For my sound to work I had to actually load it from an init script last
> (right before kdm).  I also call aumix at this time to restore my mixer
> settings.
> This might be a solution for you as well... if the same script loaded
> you sound modules and called aumix on success...
> I would also check to see if there is a module option you can load the
> module with that would set your levels.
> Best of luck,
> E

Thanks a lot. You did lead me to the solution after all.Great. Discover was 
what was loading that esssolo1 in the first place. Now that I plugged in the 

skip esssolo1

It wont load. Now, I took out the blacklist from HotPlug, just to see if it 
behaves the same way, and as it turnes out, if hotplug loads the module, I 
dont have the same problem with the MIC. So after all, I dont even need to 
use the aumix solution. The problem was that discover loaded the module with 
the MIC set loud, and hotplug doesnt do that. Great. I will include a bug 
report to Debian.

Thanks for all your help


> -----Original Message-----
> From: Benedek Frank [mailto:bence@celifornia.com]
> Sent: Friday, December 03, 2004 10:51 AM
> To: p; debian-laptop@lists.debian.org
> Subject: Re: MIC's loud and Speaker screams when sound module loads.
> Why?
> On Friday 03 December 2004 05:52, p wrote:
> > On Thu, Dec 02, 2004 at 01:11:43PM -0800, Benedek Frank wrote:
> >
> > __deletia__
> >
> > > Can you tell me, when the recompile is done, what do I do? How do I
> > > insert the module late, when KDM starts? Write a little script like
> > >
> > > modprobe esssolo1
> > >
> > > ???
> >
> > //
> >
> > insmod <name of module>
> >
> > kthxbye.
> >
> > b.
> >
> > //
> Hi
> I got somewhat further. Now, I established that aumix in fact works,
> just not
> early enough. If I set the name of the file under /etc/rd.2/S20aumix to
> S10aumix, it will load sooner, and the screaming goes away sooner too.
> It is
> almost acceptable now. However I would still very much like to know what
> loads the esssolo1 module. I blacklisted it, and I blacklisted all the
> other
> sound related things, snd_es1938.
> Now, the snd_es1938 wont load, and that is half success. However the
> esssolo1
> loads, even blacklisted. Upon boot, it shows, that essolo1 and e100
> (ethernet) are the only two modules that load prior to Hotplug's
> execution.
> What on earth loads those two modules? It says "Hardware detection"
> right
> before they are loaded.
> THanks
> Bence

Reply to: