[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Report DevWorkshopας συμπληρώσω λοιπόν μια αναφορά στα ελληνικά
(εννοείται ότι κάνετε σχόλια διορθώσεις κλπ)

=========================================
1o Developers Workshop
Αθήνα 17-18 Ιουλίου 2004

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαβατοκύριακο
17-18 Ιουλίου στο ΟΠΑ το 1ο Πανελλήνιο Developer Workshop
για ΕΛ/ΛΑΚ. Ήταν μια πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε κύρια από
την ΕΔΕΤ (GRNET) και όσο αφορά την κάλυψη του κόστους της παραμονής
όσων ήρθαν από πόλεις εκτός Αθήνας από τη Siemens. Σημαντική και η
υποστήριξη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που παραχώρησε τις
αίθουσες και τα εργαστήρια ΗΥ όπου πραγματοποιήθηκε το workshop.

Η διοργάνωση έγινε μετά από ζυμώσεις αρκετών εβδομάδεων (σχεδόν αμέσως
μετά από την πραγματοποίηση του 2ου Συνεδριίου του ΕΛ/ΛΑΚ στο ΕΜΠ) μέσα
από εκτεταμένο διάλογο σε σχέση με τον τόπο διεξαγωγής και τη θεματολογία
μέσα από τις mailing lists και τον ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό
wiki site. Τελικά αποφασίστηκε η διοργάνωση να γίνει στην Αθήνα αφου απο εκεί προέρχονταν οι περισσότεροι απο όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι δηλώσεις συμμετοχής παρουσίασαν μια εκθετική αύξηση το τελευταίο διάστημα
πριν την έναρξη του workshop.

Παρόλα αυτά το πρωϊ του Σαββάτου ο αριθμός των συμμετοχών ήταν μια πραγματική
έκπληξη για τους διοραγνωτές αφού σχεδόν 100 άτομα προτίμησαν να
παρευρευθούν εκεί αντιστεκόμενοι στη σαγήνη μιας παραλίας! Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι το διήμερο θα ήταν ευχάριστο και ουσιαστικό. Με συντομία αυτά που έγιναν:


Σάββατο 17 Ιουλίου
-------------------

1. Παρουσίαση από το Δημ.Γλέζο για το φλέγον ζήτημα της ψήφισης της νομοθεσίας σχετικά με τις πατέντες ποι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα επίκαιρο αφού μολις την προηγούμενη
μέρα είχε προηγηθεί σχετική δράση στην οδό Στουρνάρη από το HELLUG.
2. Παρουσίαση από τον Αλέξιο Ζάβρα πάνω στην υποστήριξη ελληνικών, τις κωδικοποιήσεις και κύρια την κωδικοποίηση UNICODE (UTF-8) που αποτελεί το ανερχόμενο στάνταρ. 3. Παρουσίαση από τον Μιχάλη Σέμογλου πάνω στο σχεδιασμό καινούριων ελληνικών γραμματοσειρών που έχει αναλάβει με την υποστήριξη του ΕΔΕΤ. Όπως είπε ο ομιλητής είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος φορέας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα σχεδιασμού γραμματοσειρών. Οι γραμματοσειρές αυτές όχι μόνο θα είναι υψηλής αισθητικής αλλά κυρίως θα κυκλοφορήσουν σαν ελεύθερο λογισμικό. 4. Παρουσίαση της ελληνικής υποστήριξης στο OpenOffice.org από τον Δημ. Κορμπέτη και συζήτηση τρόπων που η υποστήριξη αυτή θα γίνει ακόμα καλίτερη. 5. Παράλληλα έγιναν και τα "εργαστήρια" του workshop με μεγάλη συμμετοχή από τους συμμετέχοντες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. Ξεχωρίζει σε αυτά το εργαστήριο για τον εξελληνισμό σε UTF-8 του groff, μιας πολύ σημαντικής συνιστώσας για οποιαδήποτε ελληνική διανομή, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η εξ ορισμού ρύθμιση για το ελληνικό locale στην Debian είναι σε UTF-8. Με συντονιστές τον Αλέξιο Ζάβρα και τον Κώστα Μαργαρίτη έγινε πολύ σημαντική δουλειά ήδη κι έτσι σε λίγο καιρό θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βλέπουμε και να τυπώνουμε manpages στα ελληνικά! 6. Συζήτηση για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα ενός αφοσιωμένου δικτυακού τόπου στα πρότυπα του Slashdot για την ελληνική geek κοινότητα. Ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση απόψεων και εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάληψη και υλοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας. 7. Συζήτηση προβλημάτων ορολογίας στον εξελληνισμό που πολλές φορές έχουν απασχολήσει και ταλαιπωρήσει τις mailing lists. Έγινε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος πάνω σε συγκεκριμένους όρους όπου αποδείχτηκε πολύ έντονα η σημασία της άμεσης προσωπικής επαφής για τέτοια θέματα. Όροι που πολλές φορές είχαν απασχολήσει και ταλαιπωρήσει τις mailing lists εξετάστηκαν και συμφωνήθηκαν ώστε να μπορούμε να πούμε ότι διαμορφώνεται ένα ικανό κοινό λεξικό που θα δώσει σημαντική ώθηση στον εξελληνισμό Linux διανομών. Διαπιστώθηκε ότι με αντίστοιχο πνεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και κάποια ζητήματα αποκλίσεων που παρατηρούνται στον εξελληνισμό των δυο βασικών περιβαλλόντων εργασίας δηλ. του GNOME και του KDE.


Κυριακή 18 Ιουλίου
---------------------

1. Παρουσίαση από τον Αλέξιο Ζάβρα των δυνατοτήτων του GNU make.
2. Παρουσίαση από τον Κώστα Μαργαρίτη του περιβάλλοντος ανάπτυξης KDevelop
με ζωντανή υλοποίηση μιας demo εφαρμογής .
3. Επίσης από τον Κώστα Μαργαρίτη παρουσίαση του gettext και της σημασίας του στον εξελληνισμό και την μετάφραση των μηνυμάτων συστήματος. Παρουσίαση του εργαλείου KBabel για τη δημιουργία εξελληνισμένων μηνυμάτων και παρουσίαση του αντίστοιχου εργαλείου PoEdit στο περιβάλλον GNOME από τον Πέτρο Βελώνη. 4. Παρουσίαση από το Μανώλη Γαλάτουλα των συστημάτων version controlling CVS και κύρια Subversion, που αρχίζει να διαδίδεται ευρύτατα και να χρησιμοποιείται από μεγάλα projects όπως ο debian-installer κα.
5. Tutorial και πρακτική εξάσκηση της Tcl από τον Αλέξιο Ζάβρα
6. ο οποίος έκανε και μια παρουσίαση της desktop publishing εφαρμογής Scribus όπου έγιναν και τα πρώτα βήματα εξελληνισμού! 7. Παρουσίαση και στην πράξη δοκιμή του καινούριου debian-installer από τον Μανώλη Γαλάτουλα. Το έντονο ενδιαφέρον και τα πολύ θετικά σχόλια που ακούστηκαν θα ευχαριστήσουν απόλυτα όλα τα μέλη του developer team αυτού του πραγματικά καινοτόμου εργαλείου που αλλάζει δραματικά την εμπειρία εγκατάστασης του Debian από την επόμενη έκδοση (Sarge) 8. To Debian project γενικά αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό πόλο έλξης για τους περισσότερους συμμετέχοντες. Πολλοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμβάλλουν πιο ενεργά στην ανάπτυξη του τόσο στο πεδίο του εξελληνισμού, των δοκιμών αλλά και της hard core ανάπτυξης, συντήρησης πακέτων κλπ. Φαίνεται ότι ο σημερινός αριθμός των μόλις 2 Debian Developers στη χώρα μας είναι τελείως αναντίστοιχος με το πραγματικό ενδιαφέρον και τους φίλους που έχει το project στην Ελλάδα και σίγουρα πρέπει να περιμένουμε μια σημαντική αύξηση του στο επόμενο διάστημα. 9. Έπεσαν ιδέες για νέα open source projects, όπως για παράδειγμα για ανάπτυξη ενός real time voting/poll συστήματος και σκέψεις για ένα Debian From Scratch project.

Και τις δυο μέρες απολαύσαμε το πολύ καλό φαγητό του catering, το γρήγορο δίκτυο του ΟΠΑ, την ελληνική διανομή του KNOPPEL ενώ δεν έλειψε βέβαια και το καθιερωμένο keysigning party.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που όταν έφτασε το τέλος του workshop όλοι ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι και χωρίς καθυστερήσεις αποφασίστηκε το 2ο workshop να γίνει στη Θεσαλλονίκη μέσα στον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της Infosystems, αυτή τη φορά και με ένα section ειδικά αφιερωμένο στο Debian.

Η μοναδική και αναντικατάστατη αυτή εμπειρία της συνεύρεσης με τα μέλη της κοινότητας αποτελεί μια καταπληκτική ώθηση και πηγή δυναμισμού για όλους μας και δίνει την αίσθηση ότι αυτό το διήμερο στο οποίο συμμετείχαμε μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας καινούριας εποχής για το ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα.Οι οργανωτές

Κώστας Μαργαρίτης
Αλέξιος Ζάβρας
ΕΔΕΤ
κλπ

Reply to: