[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

FW: postgresql and domain sockets



> 
> ----------
> From: 	Sreelal Chandrasenan
> Sent: 	Monday, December 15, 2003 9:25:22 AM
> To: 	Debian User (E-mail)
> Subject: 	FW: postgresql and domain sockets
> Auto forwarded by a Rule
> 
> 
> 
-----Original Message-----
From: Monique Y. Herman [mailto:spam@bounceswoosh.org]
Sent: Monday, December 15, 2003 8:22 AM
To: debian-user@lists.debian.org
Subject: Re: postgresql and domain sockets


On Mon, 15 Dec 2003 at 10:23 GMT, J.H.M. Dassen (Ray) penned:
> On Mon, Dec 15, 2003 at 01:01:26 -0700, Monique Y. Herman wrote:
>> What have I missed?
>> 
>> ( postgresql 7.3.4-9 on unstable )
> 
> postgresql-client 7.3.4-9 as well?

Yes, sir!

>> I just installed this package.  When I try to do, well, anything, it
>> says:
>> 
>> psql: could not connect to server: No such file or directory Is the
>> server running locally and accepting connections on Unix domain
>> socket "/var/run/postgresql/.s.PGSQL.0"?
>> 
>> Here's what *is* in the directory after firing up the app:
>> 
>> home:~# ls -l /var/run/postgresql/ total 4.0K srwxrwxrwx    1
>> postgres postgres        0 Dec 15 00:38 .s.PGSQL.5432= -rw-------
>> 1 postgres postgres       28 Dec 15 00:38 .s.PGSQL.5432.lock
> 
> This suggests that the database backend is present and listens on the
> default port (5432).
> 
>> I see no .s.PGSQL.0, so I guess the obvious question is, how do I get
>> one?
> 
> The obvious question isn't always the right one. The right one is most
> likely: "why is psql looking for /var/run/postgresql/.s.PGSQL.0 rather
> than /var/run/postgresql/.s.PGSQL.5432?". 
> 
> The socket name encodes the port number, so you may want to try if
> setting the port number explictly helps: psql --port 5432 template1 If
> that helps then you may want to check if/why you have the PGPORT
> environment variable set. (I can recreate the behaviour you're seeing
> when I set PGPORT to 0 or to a non-numeric value)
> 

Interesting.  I've since discovered that running psql manually as the
postgres user works just fine; it's the provided createdb and createuser
tools that cause the problem.  I can use psql instead, so I guess it's
not a horrifically big deal ... I haven't checked to see whether pg_dump
and friends work, though.

Now I just need to figure out if this is a package bug, or if it's
something weird that I've done.


-- 
monique


-- 
To UNSUBSCRIBE, email to debian-user-request@lists.debian.org 
with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org


-- 
To UNSUBSCRIBE, email to debian-user-request@lists.debian.org 
with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org



Reply to: