[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: tillgänlighetHej.

Den 14 augusti 2009 00.58 skrev Martin Bagge / brother <martin@bagge.nu>:
On Thu, 13 Aug 2009, mattias wrote:

Är det så att debian tänker mer på tillgänglighet än ubuntu?

Kan vara så.
 
För exempel
Debian har stöd för punktskrift för dom som inte ser ex jag
Dvs vid hela installationen
Vilket ubuntu har slutat med sen 9.04 som det ser ut
 
Vilken skiva var det du provade?  Ubuntu har som skrivet två installationsskivor.  Den ena är den sk live-skivan, den andra är den som är baserad på Debians, dvs den sk "alternate installation" .  Det kan vara så att de skippat punktskriften från Live-skivan, för att spara plats.  Den alternativa skivan är även användbar när man har enheter som inte fungerar från liveskivan och gör att man inte kan installera från denna.

Prövade nyss
Va tror ni?

Jag tror inte att man kan göra det så enkelt för sig. Ubuntu (=="medmänsklighet" ey!) och det borgar ju för något.
Att de droppat punktskriften låter ju helt sanslöst, jag hoppas att de har den i nån special-skiva eller nåt och har en bra anledning till det valet. Oerhört tråkig utveckling.

Hur som helst så vill jag minnas att Debians installationsprogram och Ubuntus dito har nära relation med varandra (enligt engelska wikipedia så är det tom så att Ubuntu har två installationsprogram, ett eget (baserat på D-I) och ett som är D-I).

Jag hävdar att Debian bryr sig mycket om att Debian ska vara tillgängligt, ett steg är att ha stöd för punktskrift ett annat är att vara välöversatt till modersmålen för användarna.

Det tror jag på. Och att Debian kan vara mer lyhörda till att lösa på rätt sätt, även om det tar lite tid och att det inte fungerar optimalt för "MS-konverterarna".   Ubuntu och Debian har lite olika mål, vilket har lyst fram några ggr.

(kontrollera så att du inte råkat prova att installera från nån testskiva eller liknande där punktskrift inte fungerade som det skulle. 9.04 ska ju fungera och efter det har det ännu inte släppts nån ny Ubuntu utgåva (oktober hägrar))

--
/brother
http://martin.bagge.nu
Nuclear physicists at Fermilab were amazed to find that Bruce Schneier's internal clock is more reliable than the vibrations of a Cs-133 atom.--
To UNSUBSCRIBE, email to debian-user-swedish-REQUEST@lists.debian.org
with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.orgReply to: