[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: verktyg för att rensa?Hej,

orphan betyder väl "föräldralöst barn", dvs. i deborphan sammanhang handlar det i regel om bibliotek (lib... paket) som installerades pga. att någon applikation kräver dem, och när du plockar bort det "förälder-"paketet är det ganska riskfritt att även ta bort biblioteket.

Så det har inget med utvecklaren att göra vad jag har förstått.

/Michael

pow@pow.nu wrote:
2007-06-19 Daniel Swärd wrote:

On Tue, 2007-06-19 at 09:07 +0200, Daniel Swärd wrote:
 >
 >> dpkg-query -W --showformat='${Installed-Size} ${Package}\n' | sort -n
 >>
 >> Saxat från:
 >> http://www.knoppix.net/wiki/Knoppix_Remastering_Howto
 >
 >Tillägg: Paketet deborphan kan vara intressant för att kolla efter
 >oanvända paket.
 >
 > /Daniel
 >--


Det var bra tips, jag hade redan tagit bort openoffice, och tjänat drygt 180 mb på det, sedan när jag kört dpkg-query upptäckte jag att jag hade clipart installerat, som tog 370 mb. Otroligt vad officerelaterade saker tar plats.

En annan sak som jag upptäckt man kan göra är att köra, exempelvis, gnome-apt och sedan visa övergivna paket, jag hittade några jag inte hade någon användning av. I det här sammanhanget tror jag de menar paket som inte har någon utvecklare, när de skriver orphan (som jag översatt med övergivna). Mitt resonemang här är att ett paket som inte har någon utvecklare troligtvis inte är så viktigt, fast det gäller att hålla tungan rätt i mun...

Tack vare ditt tips fick jag 370 mb ytterliggare, jätteskönt! Nu kommer jag få plats med java ee utan problem.

/Per-Olof
begin:vcard
fn:Michael Olberg
n:Olberg;Michael
org:Chalmers;Radio and Space Science
adr:;;Onsala Space Observatory;Onsala;;43992;Sweden
email;internet:michael.olberg@chalmers.se
tel;work:+46-31-772 5507
tel;fax:+46-31-772 5590
tel;home:+46-300-10778
tel;cell:+46-703 319556
x-mozilla-html:FALSE
version:2.1
end:vcard


Reply to: