[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Fwd: vem rår över root ? en sista undran
gert karlsson
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: gert.karlsson@rixmail.se
Ämne: vem rår over root ?
Skickat: 2005-dec-21 16:28

> om nån kan tipsa mig var jag sskall söka svaret till detta:
Som user sätter Jag  en vfat formaterad diskett i linuxdatorn och via ex. OOO writer skå sparar jag en testfil 
till disketten (fd) så jag tar disketten till en W§ dator, öppnar och stänger filen 1 gång, tar tillbaka den till Linuxdatrorn,monterar den som su med :mount /dev/fd0 /mnt/fd:  öppnar OOO writer som user och hämtar filen från fd. Den laddas då SKRIVSKYDDAD, och går naturligtvis inte att på något sätt spara tillbaka till fd varesig med gammalt eller nytt filnamn. ok. Jag öppnar då konqueror som root, går till fd samt ändrar till fulla skrivrättigheter för allt och alla samt byter ägare på filen
FÅR DÅ VIA EN RUTA VETA ATT ROOT INTE HAR RÄTTIGHETER ATT ÄNDRA FILEN. .. MEN .. när jag öppnar OOO writer som ROOT så kan jag hämta filen utan att den laddas som skrivskyddad samt skriva över den samt spara på fd med nytt namn.
men som root kan fortsatt inte vare sig från browser laddad från root eller via kommandolinje förändra rättigheter på disketten. jag erkänner mig skyldig till att en hur stor dummhet som helst kommit över mig bara jag kan få tipps om vad som e galet på mina samtliga linuxinstallerade hårddiskar.> hej
> kan nån hjälpa mig att begripa en obegripbar
> (o)funktion i bl.a Mepis .. men finns också i kanotix och
> ark .. altså ..
> när jag loggar in som användare och därefter mountar en
> scsi eller pcmciadisk som jag vid ex. förra inlogningen
> har kopierat data till så har jag plötsligt inte skrivrättigheter till dem .
> OK jag loggar mig in som root för att ändra rättigheter
> så att alla ska kunna skriva dill dem. Men men "ikke sa nikke"
> den lilla rutan säger " could not change permissions for /denfilen/ jag ville ändra när jag försöker.. Spelar ingen roll om jag försöker från kommandorad
> eller annan browser de e tji i alla fall.
> och sen plötsligt efter att jag mountat på alla olika sätt
> och fullständigt tappat räkningen på hur jag gjort så
> kommer jag åt diskarna för en kort stund under denna inloggning.
> Vid nästa inloggning är vi tillbaka på ruta ett igen
> altså utan skrivrättigheter mot diskarna
> har under många år till och från råkat ut för detta men aldrig förstått varför. Jag tycker att när jag är "su" så är jag chefen ..
> men ikke .
> 
> kan nån ge mig ett tips var jag skall titta nånstans för att få tips om vad jag gör för fel. Eller vem bestämmer över "root"
> tack på förhand
> gert
> 
> 
> 
> gert karlsson
> 
> 
> 
> 
> 
Reply to: