[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [ot]liten linux distTjosan.

Vet inte om det hjälper, men om du kör med cramfs (alt. annat packande filsystem) så kan du lätt använda debian till att köra debian på 50MB).

Det är ganska enkelt att göra en "egen" dist från debian med cramfs alt packa root-disken med bzip2 eller gz. Enda problemet är att det är mycket svårt att spara ändringar, men har man ett som väl är uppe så.

Håller själv på (dock lite uppehåll för studier just nu) med en lite dist (skammfull reklam: http://jozz.no-ip.org/zdist/ ). Disten använder sig av bzip2 för att packa / och just nu så är root-filen på ca 20MB och uppackad är den ca: 80MB (och då går det att spara tillbaka (men det tar tid) samt en massa program finns med).

Lite tips om du vill prova är

cdebootstrap --flavour=minimal ger ett minimalt system.

Ta bort saker från /usr/share/ samt /var/ som inte behövs etc. (där ligger mycket i vad de minimala distarna gör).

Kompilera egen kärna, hälst utan moduler och kompilera för minimal storlek ("make menuconfig"->General setup->Configure standard kernel features->[*]Optimize for size). En kärna som bara har inkompilerat det datorn har i sig kan get mycket extra plats)

Det finns några paket som går att ta bort (alt. ersätta med mindre). Bara att leka på (busybox kan nästan ersätta allt på under 5MB :) )

//Jonas Z

lasse wrote:
söker en linux dist som är liten (omk 50Mb)
kraven är enkla.
ssh (client/server)
nfs (client/server)
dhcpd
dhcpcd
tftpd
nc (netcat)
vim/vi
(gcc ett önksemål,men inget krav...)

inge X eller annat fancy,,,

Har funderingar på att bygga en om det inte finns... men om det redan finns :) så slipper jag

/Lasse

Reply to: