[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: Re: Undring...
Ja, för mig som vanlig PC-svensk är ju det här forumet en helt ny och intressant värld. Man måste ju vara envis och nyfiken - för det är ju lätt att gå vilse och att drunkna och ge upp inför alla obegripbara proffsinlägg. Ja, ni som har svarat mig - ert språk förstår jag, även om jag känner en viss förvirring inför allt - för mig nytt( för er välbekant) - som dyker upp.

Under den korta tid på c:a tre-fyra veckor, som jag har varit i denna för mig tidigare okända värld med först Mozilla-programmen och sedan Opera och därefter alla Linus-varianter, de senaste Debian och Ubuntu, så är jag full av beundran för er alla som av intresse och ideologi jobbar frivilligt med alla dessa programvarianter. För mig som "vanlig PC-svensk" som endast är ute efter grejer som funkar så är det som sagt lätt att gå vilse bland alla expertkommentarer. De program som möter mina behov av begriplighet bäst är naturligtvis de som har så mycket som möjligt på mitt modersmål och då inkluderar jag även "HJÄLP"-filerna de som förklarar och visar hur man gör (även OPERA, som jag fastnat för saknar ju översättning av HJÄLP). Mozilla-programmen är ju ett föredöme därvidlag, som jag gärna skulle använda om det inte var för det förut beskrivna beteendet med vissa oläsliga, grötiga texter/bilder genom min PC, men som icke uppträder i IE och Opera)!

Ja att byta Webbläsare med Windows som grund är ju hur lätt som helst. Men när det gäller OS så blir jag betänksam - krångligt - osäkert - omständigt - mitt gamla släktprogram MinSläkt funkar bara med Windows(och allt jobb att föra över med Gedcom till något annat). Och för oss "vanliga PC-användare" så känns det som om OS-programmen mest är på experiment och lek-stadiet. Det känns pirrigt att utan en riktig grundlig kunskap ge sig in i detta.

Och så nämns namnet UBUNTU -
och något slags hopp infinner sig när jag läser om UBUNTU (jag gillar namnet - som någon slags besvärjelse). Men,men,men - en enda utgåva -6 månader gammal - känns för mig lite som ett för tidigt fött barn -ett ej fullgånget foster men fullt av liv ändå. Så jag beställde några gratisCD - och jag får se hur jag ska göra då de ramlar ned i brevlådan med bara engelsk text. Jag har sett screenshots och de skrämmer ej, men problem, när de uppstår, vem hjälper mig, några svenska användare har jag inte sett röken av. Och att prata med engelsk expertis om såna här delikata saker - det är inget jag ser fram emot...

Under några veckor har jag valsat runt på nätet bland ovan nämnda programmtyper och jag tycker, subjektivt, att danskar, norrmän och finnar här uppe i Skandinavien håller sig framför oss svenskar i flera avseenden bla i ett mycket viktigt ÖVERSÄTTNING TILL MODERSMÅLET. Om inte detta sker tillsammans med en PEDAGOGISK MANUAL så blir det onödigt trögt att föra ut bra program till en "vanlig PC-svensk". Men den store jätten kanske ler förnöjt...

Så en fråga till sist. Så här står det på UBUNTUS hemsida :"The live CD allows you to try Ubuntu without changing your computer at all". Betyder det att man kan ha kvar sitt gamla OS med alla program och köra Ubuntu med sina program på CD- skivan? Paralellkörning alltså...
Ja, det var lite i huvet på en gubbe...
MVH
Roland

--
Använder Operas banbrytande e-postklient: http://www.opera.com/m2/Reply to: