[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: Promise

Christian Bjälevik wrote:

 Hejsan!

Jag har en server här hemma i stilen P200@233MHz MMX. Den har en WDC200GB i sig. Min tanke är/var/"beror på pengar" att bygga en RAID av 3 eller 4 WDC200GB. Den lösning jag hade tänkt mig blev dock lite för dyr iom att 3ware Escalade 7506LP kostar lite mycket för min plånbok ;-). Vad jag googlat fram när det gäller Promise så har deras FastTrak-serie RAID som i att BIOS ser en array. Sedan sker själva skyfflandet och räknandet i mjukvara. Grejen är att jag inte ska använda arrayen som systemdisk i vilket fall, det kommer en gammal Quantum 3.3GB sköta om åt mig. Det är bara för lagring, bland annat www, mail och lokala mirrors kommer existera på arrayen. Så nu till frågorna.

1. Är det troligt att en 233MHz lyckas shyffla RAID5 i mjukvara?

Ja, men det blir ju inte toksnabbaste lösningen. Men det komme ratt räcka. jag kör en 500 med raid 5 och den idlar ca 80% och då är den välutnyttjad. Tricket är är inte att satsa på cpu utan minne. Min har 512mb. Skramla fram allt du har och tryck in. allt över 128 ger mycket. 256 blir riktigt bra och efter det är bara bonus.

2. Hotswap funktionalitet är det kontrollerstyrt?

Japp.

3. Behöver jag ett FastTrak med deras sk "RAID", eller räcker det med
   ett kontrollerkort och Linux egna mjukvaru-RAID?

Nej du behöver inte FastTrack med inbyggd raid. Det räcker fint med raidtools2 vilken jag anser fungerar mycket bra. Bättre än Promise. Och om du går över till 2.6 kärna så måste du lägga in stödet manuelt för Fasttrack. Men som en vanlig kontrolelr fungerar den utmärkt mot raidtools2.

Dvs jag skulle välja raidtools2 oavsett. Men hade jag haft en 3ware så hade jag självklart valt den. Den är helt enkelt lysande.

Fyll gärna i om jag glömt fråga saker :-)

Fundera lite på vad du vill åstadkomma med din raidlösning. Jag själv har länge kört med 8 diskar i en raid5. Prestanda blir ju lite märklig när man skriver ner stora filer. Att skriva ett block innebär: 1 skrivning av data, 7 läsningar av data, 1 1 XOR-beräkning och 1 skrivning av 1 kontrollblock.

Vänlige(n),
Joakim Nordberg
Nordberg & Nordberg
joakim (at) nordberg.orgReply to: