[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: WebbkalenderJoakim nordberg wrote:

Hur fick du outlook att arbeta mot en imap4 för kalender? Använde du Bynari plugin för det eller?

Fick och fick, Outlook försökte själv skapa filer/mappar via IMAP-protokollet och min (tror jag) UW-IMAP-server. Såg i felmeddelanden vilka filer den ville ha och fixade rättigheter för dem. Nu var det inte den funktionen jag var ute efter, så jag såg det bara som en kul bieffekt. Har för mig att filen hette /home/ulla/Kalender.pst eller något ditåt. Var tungen att med "våld" tvinga outlook att spara kalendern på hennes lokala disk.

Gången var att hennes outlook ursprungligen var konfigurerad för Exchange och en server på annan ort via hyrd lina. Maskinen är en bärbar som personen önskar kunna använda hemifrån, på kontoret och off-line samt använda serverresurserna i kontorshotellet på samma sätt som hon använt de koncerngensamma grejerna. (Av en händelse så råkar serverparken i kontorshotellet vara Debianbaserade ;-)

Att kyssa bort rutan där det stod Exchange och kryssa rutan med IMAP var en manöver som tog tre timmar för konsulten från Martinsson. Outlook krävde CD-skivor på löpande band som inte gick att uppbringa annat än genom mycket letande, testande och "lurande". Trixande med namn på magiska filer etc. Tyvärr kan jag
nog inte själv upprepa samma manövrer på egenhand 8-)

Däremot har jag i andra sammanhang utbytt iCalendarfiler med Outlook-användare, vilket gör att jag tror att man med trixande kan hitta gemensamma öppna format och rutiner inom ramen för WebDAV och iCalendar. Filformatet som Outlook lagrade via IMAP verkade vara något internt generellt Outlook-format. Att lagra filer via IMAP låter förövrigt i mina öron som att fästa skruv med hammare.

Enligt Martinsson-konsulten så kan man styra var Outlook lägger sina filer via registret. Vi använder webbmappar vilket är det samma som WebDAV på Microsoftspråk, så om syftet hade varit att lägga den proprietära kalenderfilen på servern hade jag nog rekommenderat lagring via WebDAV istället.

Vi tittade inte på import/export-funktionerna men jag är böjd att tro att vi någonstans här funnit iCalendar. Om syftet varit att hon skulle dela kalender med andra, så skulle jag bett Martinssonkonsulten skapa några ikoner som importerar/exporterar hennes kalender på iCalendar-format på en webbmapp. De kalenderna kan lösenordsskyddas (via Apache autenticering), den kan läsas via webb med phpicalendar.sf.net eller någon annan iCalendarkunnig calender (Evolution, Mozilla etc). Till och med min Nokia mobiltelefon talar iCalendar, det kanske till och med går att SMSa iCalendar ;-)

Jag har som mål att sälja en lösning där företagets adressböcker ligger i LDAP, kalendrar i iCalendar/WebDAV och mail i SMTP/IMAP, allt transparent med respektive användarkategoris favoritverktyg för PIM.

/Anders WReply to: