[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [ot] RAID0At 13:30 2003-10-17, Niclas Söderlund wrote:
Hej..

Har köpt ny maskin som jag tänkte ha för spel och allmänt nöje. Har två nya IDE ATA133 diskar på 120gig var.

På Asuskortet (P4B800Deluxe) så finns ju ett raid-chip och undrar nu om någon har erfarenhet av att strip'a diskarna (Raid noll)?

Har hört både det ena och det andra att det skulle slita mer på diskarna och att det dödar dem på hälften av sin livstid; att risken inte blir bara 50% större att allt data försvinner pga att en av diskarna dör utan att den reella risken är mycket högre pga slitaget osv osv.

Ska jag våga mig på detta eller ska jag bara låta dem snurra sina 7200 varv i minuten ostörda på varsin kanal?

Hmm...
Striped raid (raid 0) innebär ju bara att man lägger varannan bit (byte) på respektive disk. Diskarna i sig snurrar på exakt samma hastighet som de skulle gjort om du kört dem en och en. Livslängden på respektive hårddisk förändras inte. De kommer också att snurra i 7200rpm i en raid likväl som utanför. Säkerheten är dock en annan sak. Eftersom ditt data är beroende av att TVÅ diskar ska fungera korrekt, så har du i princip fördubblat risken att förlora data pga en diskkrash. Rasar en av diskarna så har du förlorat all data. Jag har (på en windowsmaskin) kört raid 0 på två 10GB-diskar i ett år. Har inte märkt några problem än iaf.

//I
--
*********************************************************************
Ivar Alm       ! Where does Microsoft want to drag you today? !
Umeå, Sweden     ! Do you really want to go there?       !
ivar@octofingers.com ************************************************
http://www.octofingers.comReply to: