[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [OT] - X kontra AquaPeter Mathiasson wrote:

On Thu, Jul 10, 2003 at 12:42:46PM +0200, Martin Burman (fka Berg) wrote:
Vet någon om det kommer någon ersättare till X någon gång?

Vad ar problemet med X som du ser det? Ar problemet specifika for den
X-server (XFree?) du anvander? Ar det protokollet i sig?
Problem och problem....
Jag har svårt för:
*gummisnoddsfeelingen jag upplever även på relativt potenta maskiner.
*att vissa program inte behandlar klippbordet som jag vill. För några månader sedan försökte jag klippa mellan två applikationer, jag har för mig att det var mellan Mozilla och Kword (men kan ha fel). Det gick bara inte, det kom in begagnat content hur jag än försökte. Jag misstänkte då att Mozilla inte använde gemensamt klippbord överhuvudtaget eftersom det funkar mellan olika Mozilla-applikationer. Efter att ha läst dagens länk så är jag inte längre så säker på att det var/är problemet. *att det inte "hänger ihop", KDE och även Gnome börjar få lite hyfs på detta nu men så ska alla applikationer byggas för något av dessa framework. *salladsmentaliteten, en x-server som kör en fönsterhanterare som kör ett API-framwork. Det är knixigt att få det att limma ihop snyggt tycker jag. (Nu börjar låta gnällig, men försök förstå vad jag menar istället för att hänga upp sig på orden i sig)

Jag gillar alltså windows desktop skarpt, ett enda klippbord, högerklick för att byta upplösning/färgdjup, inga tramsiga paletter som föröker emulera fler färger än vad man har så det slutar med modern konst istället för en halvsjaskig bild. De har lyckats fint med t.ex skrivarinstallationer, ljudkortsfunktioner med mera. Dessutom går det förbaskat fort.

Jag är inte dummare än att jag lyckats få till detta i min lek med KDE och Gnome eller än att jag inte förstår att det går fint att skriva fina applikationer som råddar om inställningar åt en enligt modellen med kontrollpanelen. Jag tycker även att det är roligt att pula men att rekommendera t.ex ett företag som lever på att debitera andra sin tid ett X-system skulle jag aldrig stå för. Det tar ju flera dagar att få till en fungerande installation och ve den som byter hårdvara, t.ex grafikkort mellen måndagen och tisdagen oavsett anledning. Eller få till en schysst skrivarinställning som dessutom kan delas med andra.

Det var med bakgrund av detta som jag blev kär när jag satt med MaxOS-X, allt hängde ihop, det fungerade och det gick grymt fort. Och så snygg den är sen. Med en riktig prompt där man då kan scripta, döda processer och allt annat som jag uppskattar. Att Apple valt att göra en helt egen fönsterhanterare istället för att porta en befintlig tolkar jag som att de helt enkelt tycker den är för dålig/ger för dålig prestanda och de om några borde väl veta hur ett GUI ska designas?

[Har jag startat ett flame-war nu?!?]

Hälsningar MartinReply to: