[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: PinephoneOp 30-03-2022 om 14:41 schreef Paul van der Vlis:
Hallo Koen, en anderen,

Op 28-03-2022 om 22:58 schreef Koen Wybo:

Off-topic: hoe zijn jullie ervaringen met pinephone en mobian? Mijn smartphone is zo langzaam naar de laatste adem aan het happen en ik ben op zoek naar een linux-alternatief of een duurzaam alternatief (fairphone).

Ik heb een beetje ervaring met de Pinephone en Mobian. Ik heb de telefoon vrij lang gehad naast een andere telefoon, met als gevolg dat ik hem bijna niet gebruikte. Toen ging de andere telefoon ongeveer een maand geleden kapot, sindsdien gebruik ik de Pinephone.

Ik werk vooral thuis, en thuis gebruik ik over het algemeen mijn vaste lijn. Normaal hangt de Pinephone aan de oplader, en als ik weg ga neem ik hem mee.

Tot nu toe ben ik niet zo enthousiast moet ik zeggen, en dat heeft vooral te maken met onbetrouwbaarheid in de praktijk, misschien dat er iets aan te doen is. Misschien ligt het alleen aan mijn hardware en heeft een ander er geen last van.

Het is me nu al een paar keer gebeurd dat ik niet bereikbaar was. Soms is het zo dat ik de telefoon uit mijn zak haal, en deze blijkt dan spontaan gereboot te zijn. Ik moet dan pincodes ingeven, maar ondertussen was ik niet bereikbaar. Wellicht is in mijn zak per ongeluk de aan/uit knop ingedrukt geweest, misschien dat een hoesje of zo zou kunnen helpen.

Dit is niet weer gebeurd. Uiteraard let ik ook beter op.

Verder is het me ook een paar keer gebeurd dat de telefoon overging en ik hem wou opnemen, maar dat dat niet ging. Het beeld bleef zwart. De enige optie was dan om te rebooten, en daarmee was het telefoontje weg. In de logs kon ik daarna dan niet vinden wie me gebeld had.

Ook dit is niet weer gebeurd.

Wat ik ook gezien heb is een melding op de telefoon dat er geen "voice capable modem" aanwezig was. Een reboot helpt dan, maar ondertussen was ik niet bereikbaar.

Ook dit heb ik niet meer gezien.

Verder gebeurd het me soms ook dat ik iemand opbel, maar dat ik niets hoor rinkelen o.i.d. Gisteren belde ik bijvoorbeeld ergens heen, en pas toen diegene opnam hoorde ik iets.

Daarvoor heb ik een oplossing gevonden, zie ander bericht.

Het gaat dus iets beter qua stabiliteit, maar er zijn ook nog veel dingen die niet goed lopen. Zoals XMPP met het programma "chats".

Groet,
Paul

Groet,
Paul


Groet

Koen Wybo


Op 28/03/2022 om 20:49 schreef Paul van der Vlis:
Op 28-03-2022 om 12:15 schreef Peter Bronsveld:
Goedendag

Iemand ervaring met het aanmaken van een nieuwe gebruiker op de Pinephone?
Standaard gebruiker is nu mobian
Ik wil dit naar mezelf veranderen maar dit gaat niet zo gemakkelijk
Uiteraard wil ik gebruiker mobian dan verwijderen

Ik heb het net even geprobeerd:

eerst inloggen en root worden, dan:

apt install rpl
rpl mobian paul /etc/passwd
rpl mobian paul /etc/shadow
rpl mobian paul /etc/group
mv /home/mobian /home/paul
reboot

Lijkt goed te gaan...

Groet,
Paul


--
Paul van der Vlis Linux systeembeheer Groningen
https://vandervlis.nl/


Reply to: