[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: bash vraagOn 09/30/2014 11:48 AM, Paul van der Vlis wrote:
op 30-09-14 11:21, Jan-Rens Reitsma schreef:

Voordat ik randapparatuur aanschaf, zoek ik eerst op internet of er
(open source) drivers beschikbaar zijn voor de hardware die ik wil
aanschaffen.

Daar ben ik het mee eens, dat is de eerste stap.

Soms is dit echter lastig omdat er niets te krijg is waarover positieve
berichten zijn. In zo'n geval koop ik gewoon zo'n ding, en overleg met
de verkoper dat hij terug kan binnen X dagen. Als hij niet werkt breng
ik hem dan terug.

Met het vinden van geschikte randapparatuur heb ik nog geen problemen gehad, maar met de aanschaf van een compleet nieuw systeem is het een totaal ander verhaal. Alleen bij mijn eerste spotgoedkope laptop, die ik tijdens een reclamestunt kocht, werkte alles out-of-the-box.

In kernel-drivers compileren heb ik geen zin, tenzij er echt helemaal
geen alternatief is. Ik koop liever iets op Marktplaats dan dat ik
kernel-drivers ga compileren. Wat ik wel soms doe is een nieuwer kernel
uit backports installeren.

Via Marktplaats worden tegenwoordig vaak prettig geprijsde, snelle laptops van de vorige generaties te koop aangeboden. Volgens mij zijn dat de ideale laptops om Debian (stable) op te installeren. Het installeren van Debian stable op de nieuwste hardware verloopt volgens mij zelden probleemloos.

Deze USB stick zou ik graag eens proberen, omdat zelfs de firmware
opensource is:
https://tehnoetic.com/tehnoetic-wireless-adapter-gnu-linux-libre-tet-n150

Die had ik al een keer gezien, wel een interessant project.

Overigens is het bij een laptop wellicht mooier om het bestaande kaartje
te vervangen in de laptop zelf. Meestal is dat geen probleem.

Zouden de nieuwste PCI-e kaartjes (zoals het Intel AC 7260 wifi/bluetooth-kaartje) in oudere laptops altijd werken? (Met een populair netwerkkaartje van een paar tientjes, waarvoor je de driver bij kernel.org kunt downloaden, zou ik het risico wel durven nemen, ook als het installeren niet direct lukt of als het wat extra werk oplevert.)

Groeten,
Jan-Rens.Reply to: