[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Noticies Setmanals de Debian DWN #17Aqui teniu el numero 17 de les DWN, corresponent a la setmana del 24
d'abril.

salutacions

-- 
Miquel Vidal       |  Using Debian GNU/Linux 
BarraPunto SysAdmin   |  miquel@barrapunto.com
http://barrapunto.com  |  http://mi.barrapunto.com/yonderboy 
Key fingerprint = 9816 F967 FD3C A4AA DD67 0DF7 8CD0 6F1A F724 244F
Title: Debian Weekly News - 24 de abril de 2002
Projecte Debian
Tria un servidor a prop teu:
AlemanyaAustràliaBrasilBulgàriaDinamarcaEspanyaEstats UnitsFrançaHong KongIndonèsiaItàliaJapóPaïsos BaixosPolòniaRegne UnitRússiaSud-àfricaTurquiaXinaÀustria
Quant a Debian Notícies Distribució Suport Racó del Desenvolupador Cerca

Debian Weekly News - 24 de abril de 2002

Benvinguts a la dissetena edició d'enguany de les DWN, el butlletí setmanal de notícies per a la comunitat de Debian. Com que el projecte Debian s'ha unit (projecta unir-se) a OASIS (Organització per l'avenç dels estàndards d'informació estructurada), nosaltres n'estarem atents. Una cosa de la qual s'ens va informar la setmana passada fou una reserva de patent que tornava inservible al ebXML (un estàndard obert per a les transaccions electròniques i de col·laboració comercial). Tanmateix, IBM va aclarir després aquesta qüestió.

Tarball base de Debian GNU/FreeBSD. Recentment en Nathan Hawkins ha anunciat un nou tarball base per als qui desitgin veure un Debian GNU/FreeBSD viu. Ha calgut modificar un bon grapat de paquets per a aquest propòsit, però el treball sembla que paga la pena. La gent també hauria de comprovar l'estat d'aquest port.

Doneu les gràcies. Com a reacció a la més recent discussió, en Sean Perry ens fa notar que hem de donar les gràcies a aquells qui ens fan el dia a dia més fàcil. Ell diu que només enviar un correu que digui "gràcies a vosaltres, faig servir la vostra feina cada dia i em plau", val més que cap altra cosa.

Per què no està XFree86 4.2 en Woody. Com a una altra reacció a la més recent discussió sobre l'absència dels paquets de XFree86 4.2, en Branden Robinson envià un article a la llista. Ell explica que ha estat ocupat aconseguint que 4.1.x fos estable, el qual ha de funcionar en no menys d'11 arquitectures. XFree86 no comprova ni prepara els tarballs per a algunes d'aquestes arquitectures. Per tant, Debian ha esdevingut facto en el laboratori de portabilitat per a XFree86 sobre Linux.

Hurd detingut? Alguna gent pot haver notat que tots els paquets per a l'arquitectura hurd-i386 han estat recentment eliminats. No us amoïneu pas, perquè ha estat en Jeff Bailey qui així ho ha necessitat, per tal que l'equip del Hurd pugui començar a actualitzar paquets amb la nova ABI (Application Binary Interface), la interfície a traves de la qual un programa aconsegueix l'accés al sistema operatiu i d'altres serveis. Això farà que probablement sigui millor treure el vostre sistema Hurd existent i reinstalar-lo. No s'ha fet cap esforç per fer-ne una transició fàcil.

Activant tecles en teclats estesos. Una pregunta plantejada molt sovint pels propietaris d'un portàtil: Com se suposa que s'ha de fer per a fer servir les tecles addicionals? Si el nucli Linux i XFree86 generen codis de tecla per a ells, el hotkeys o el mateix xmodmap podrà ser-vos útil. Si Linux no reconeix les tecles, primer haureu d'apedaçar el nucli.

El destí de Potato? Diversos usuaris es pregunten què es farà de Debian 2.2, àlias Potato, quan es faci el llançament de Woody. Els qui tenen màquines lentes o petites que amb prou feines executen la Potato, poden no estar disposats a actualitzar-se a Woody, donat que aquesta necessita més espai i potència que la Potato. Una cosa és certa, quan es faci el llançament de Woody, la Potato serà moguda a l'arxiu on estan desats d'altres antics llançaments com ara buzz, rex, bo, hamm i slink. Segons ens diu en Josip Rodin, l'equip de seguretat donarà suport durant un temps a l'antiga versió, després del llançament de Woody, però fora millor no en dependre.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

 • archivemail -- Arxiva i comprimeix el vostre correu antic.
 • asnparser -- Convertidor de ASN.1 a C/C++.
 • bins -- Genera àlbums de fotografies en HTML usant etiquetes XML i EXIF.
 • gpsdrive -- Sistema de navegació del cotxe.
 • iodbc -- Interfície de configuració GTK per al iODBC Driver Manager.
 • kmplot -- Representació de funcions per a KDE.
 • mpb -- MIT Photonic-Bands.
 • odontolinux -- Programari de gestió d'una clínica dental (PHP4 + PostgreSQL).
 • ohphone -- Client H.323 de línia d'ordres amb suport per a X, SVGA i SDL.
 • openam -- Màquina H.323 de resposta.
 • openmcu -- Servidor H.323 de conferències.
 • pygfarm -- Colecció de mòduls addicionals per a Pygopherd.
 • python-dns -- Mòdul client de DNS per a Python.
 • switchconf -- Canvia la configuració de xarxa dels portàtils.
 • sylpheed -- Un client lleuger de correu en GTK+.
 • turba -- Un gestor de contactes basat en la web.
 • ucstring -- Suport unicode per a eiffel.
 • webcamd -- Captura imatges des dels dispositius de vídeo.

Paquets orfes. Aquesta setmana han quedat 4 paquets orfes i necessiten un nou mantenidor. Això fa un total de 108 paquets orfes. Moltes gràcies als anteriors mantenidors per contribuir amb la comunitat del Programari Lliure. Podeu trobar la llista completa a les pàgines de WNPP, i, si preteneu adoptar algun paquet, si us plau, afegiu una nota a l'informe d'error i canvieu-ne el títol amb ITA:

Que teniu notícies noves? Si us plau, informeu-nos sobre tot el que passi en la comunitat de Debian. Sempre estem cercant qualsevol història interessant per afegir-la, sobretot articles nous d'escriptors voluntaris. Esperem el vostre correu electrònic a dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.


Disposeu també d'aquesta pàgina en les llengües següents:
Deutsch  English  español  français  한국어 (Hangul)  日本語 (Nihongo)  Português  svenska 
Com configurar la llengua per defecte als documents
Última modificació: dimecres, 8 mai. de 2002, 06:08:19 UTC
Copyright © 2002 SPI; Vegeu els termes de la llicència

Reply to: