[Date Prev][Date Next] [Thread Prev][Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Bug#224494: installation-reports: Gateway E-6100 ide-detect lockup

Package: installation-reports
Version: N/A; reported 2003-12-19
Severity: normal


Debian-installer-version: Downloaded on 2003-12-18  
Date on web page says 17-Dec-2003 07:34.

uname -a: Linux shaavik3 2.6.0 #1 Thu Dec 18 08:21:27 EST 2003 i686 GNU/Linux
Date: 2003-12-19

Machine: Gateway E-6100
Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
Memory: 512 meg
Output of lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82875P Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 82875P Processor to AGP Controller (rev 02)
00:03.0 PCI bridge: Intel Corp. 82875P Processor to PCI to CSA Bridge (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB2 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA/DB/EB PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801EB LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801EB Ultra ATA Storage Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corp. 82801EB Ultra ATA Storage Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801EB SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
02:01.0 Ethernet controller: Intel Corp.: Unknown device 1019
03:03.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 04)

Base System Installation Checklist:

Initial boot worked:    [O]
Configure network HW:   [E]
Config network:         [ ]
Detect CD:              [ ]
Load installer modules: [ ]
Detect hard drives:     [ ]
Partition hard drives:  [ ]
Create file systems:    [ ]
Mount partitions:       [ ]
Install base system:    [ ]
Install boot loader:    [ ]
Reboot:                 [ ]
[O] = OK, [E] = Error (please elaborate below), [ ] = didn't try it


The system lockup hard when it loads the ide-detect module. 

I am able to boot it using Knoppix and I was able to install stable on it using a disk from
http://nihonlinux.jp/release_en.html. If I remember right, it uses the piix driver (for the ICH5 support.) Here is a chunk of
the dmesg output from 2.6.0:

Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
ICH5: IDE controller at PCI slot 0000:00:1f.1
PCI: Enabling device 0000:00:1f.1 (0005 -> 0007)
ICH5: chipset revision 2
ICH5: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0xffa0-0xffa7, BIOS settings: hda:pio, hdb:pio
    ide1: BM-DMA at 0xffa8-0xffaf, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hdc: ATAPI 32X DVD-ROM DVD-R-RAM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, UDMA(33)
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
libata version 0.81 loaded.
ata_piix version 0.95
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.2 to 64
ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0xEC00 ctl 0xE802 bmdma 0xDC00 irq 18
ata2: SATA max UDMA/133 cmd 0xE400 ctl 0xE002 bmdma 0xDC08 irq 18
ata1: dev 0 cfg 49:2f00 82:7c6b 83:7f09 84:4003 85:7c69 86:3f01 87:4003 88:207f
ata1: dev 0 ATA, max UDMA/133, 320173056 sectors (lba48)
ata1: dev 0 configured for UDMA/133
scsi0 : ata_piix
ata2: SATA port has no device. disabling.
ata2: thread exiting
scsi1 : ata_piix
  Vendor: ATA       Model: Maxtor 6Y160M0    Rev: 0.81
  Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 05
SCSI device sda: 320173056 512-byte hdwr sectors (163929 MB)
SCSI device sda: drive cache: write through
 sda: sda1 sda2 sda3 sda4
Attached scsi disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi generic sg0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0,  type 0

Reply to: